Kaupallinen yhteistyö @oralhymypopup 

Hometalotuska voi viedä monia asioita, mutta päätin, että hymyäni se ei vie. Aion hymyillä leveästi hovioikeudessa elokuussa, jolloin oikeudenkäynti myymästäni talosta jatkuu. Itkupotkuraivarit on jo nähty ja nyt on hymyn vuoro. Mutta hymyssäni on ongelma. Alahampaideni pintaan on ilmestynyt yhtäkkiä häiritseviä värjäytymiä. Jyväskylän Yliopistonkadulle avattu Oral Hammaslääkäreiden Hymy Pop-up on täydellinen paikka mennä ihmettelemään niitä.

Hymy Pop-upissa mikään ei maksa mitään, ellei sitten halua ostaa Gin tonicin makuista valkaisevaa hammastahnaa.

Tila on niin kodinomainen, että tekee mieli riisua kengät. En saa silmiäni irti kauniista Peikonlehti-taulusta, sillä olen aivan hurahtanut vihersisustukseen. Olen ihmeen kaupalla saanut pysymään hengissä jopa kaksi näyttävää Peikonlehteä pienessä kerrostaloasunnossamme. Tuo taulu niiden taustalla vahvistaisi toivomaani viidakkotunnelmaa. Pop-upissa ei näy missään varoitusjulisteita verisistä ikenistä eikä siellä tuoksu kliininen hammaslääkäri. Sen sijaan tarjolla on höpöttelyseuraa pehmeissä nojatuoleissa, ja kahvia – joskin kahvin juominen täällä tuntuu hieman syntiseltä. Kahvihan on syypää siihen, miksi tänne olen tullut. Täällä idea on kuitenkin ottaa rennosti. 

Hammashoidon kokonaistilannetta voi olla joskus vaikea hahmottaa, eikä tehokkailla klinikkakäynnillä välttämättä jää aikaa ylimääräiselle höpöttelylle. Pop-up ideoitiin tarpeeseen kohdata asiakas muutoinkin kuin vain toimenpiteen ohessa. Nyt kysymyksiä ei tarvitse yrittää esittää suu täynnä hammaslääkärin instrumentteja. Suuhygienistit ovat tämän alan personal trainereita, joiden tietotaitoa tässä pilotissa on haluttu hyödyntää. Pop-upissa voidaan arvioida hoidontarve ja laatia yksilöllinen hoitosuunnitelma kiireettömästi yhdessä ammattilaisen kanssa. 

Pop-upissa saa ammattitaitoista opastusta oikeiden tuotteiden hankintaan. Nämä hyvänmakuiset hammastahnat valkaisevat kiillettä vahingoittamatta. Makuina mm. WATERMELON ja GIN TONIC!

Suun terveys linkittyy paljon yleisterveyteen. Suunongelmat säteilevät laajalle ja pop-upissa on aikaa perehtyä kokonaisvaltaisesti asiakkaan tilanteeseen. Hammaslääkäriä pelkääville tämä on myös ehdottomasti oikea osoite. Kun pelosta on saanut puhua rauhassa ja hoidontarve on kartoitettu ennakkoon, on pelkopotilaan helpompi varata aika klinikalle. Hammashoito yksityisellä on aina taloudellinen satsaus, joten ammattilaisen kanssa on hyvä pohtia yhdessä myös sitä, mikä toimenpide on ensisijainen ja minkä voi jättää tuonnemmaksi.

Työkaluina hoidontarpeen arvioimiseen pop-upissa toimivat Periosafe-sylkitesti ja suun skannaus. Nämä molemmat toimenpiteet ovat maksuttomia. (Hymy Pop-upissa mikään ei maksa mitään, ellei sitten halua ostaa Gin tonicin makuista valkaisevaa hammastahnaa.)

Periosafe on nopea edistynyt syljestä otettava raskaustestin näköinen testi, jolla voidaan nopeasti selvittää hampaan tukikudoksen tulehdusriski. Jopa yli 70 % suomalaisista aikuisista kantaa suussaan bakteeristoa, joka aiheuttaa ientulehdusta ja pidemmälle edetessään hampaan kiinnityskudoksen tuhoa. Viidessä minuutissa testi kertoo, onko suussasi pidemmälle edennyttä tulehdusta.

Tietyssä valossa testitikussa kuulsi ehkä aivan himmeä toinen viiva, mutta sitä ei tällä kertaa lasketa. Viimeksi tällainen olematon himmeä viiva tarkoitti tyttären tuloa, nyt se kertoo, että suussani ei ole iensairautta. HUOM! Hipelöin kuvassa tuota sähköhammasharjaa, koska siitä on tulossa arvonta! Seuraa siis mun somea @mirkkatorikka

Ien tulehtuu hyvin herkästi, eikä se sinällään ole ihmeellistä. Usein ientulehduksen saa kuriin hyvällä kotihoidolla. Testin havaitsemat entsyymit kertovat siitä, että tulehdus on päässyt jylläämään niin pitkään, että kiinnityskudostuhoa on jo alkanut tapahtua. Tämäkin on yhä hoidettavissa, joten testiä ei kannata pelätä. Jos testissä näkyy kaksi viivaa, niin se on merkki hoidon tarpeesta, ei vielä automaattisesti tuomio hampaiden irtoamisesta. Sen sijaan, jos asia jätetään hoitamatta, niin voidaan saada aikaan syventyneitä ientaskuja ja silloin menetetään hampaan kiinnityskudosta, mitä ei koskaan saa takaisin.

Suun skannaus simulaatiolla asiakkaalle taas voidaan näyttää, millaisia tuloksia esimerkiksi kalvo-oikomisella voidaan saada aikaiseksi. Läpinäkyvien kalvojen avulla tehtävä Invisalign-oikomishoito on huomaamaton ja tehokas. Se sopii lähes kaikille ja monenlaiseen lähtötilanteeseen – niin esteettiseen oikomiseen kuin vaativampienkin purentavirheiden korjaamiseen. Skannaus tosiaan todentaa myös purennan puutteita, kuten esimerkiksi epätasaisen purennan, mikä voi aiheuttaa monia pään ja hartiaseudun lihassärkyjä.

Skannauksessa paikallistettiin värjäytymät etuhampaissa ja tarkistettiin purenta.

Saan simulaatiossa kehuja purennastani, jota suuhygienisti Mirva Huuskonen kehuu melkein ideaaliksi. Skannattuni suuni on piirtynyt näytölle tutkittavaksi. Tämä on kuin lasten ”Etsi eroavaisuudet” -tehtävä. Röyhistän jo rintaani, mutta tarkempi vertailu todellisen ja täydellisen purennan välillä paljastaa alahampaideni jääneen ylähampaiden peittoon, mikä osittain johtuu iästäkin. Hemmetti. Tieto lisää tuskaa, mutta kalvo-oikomisen mahdollisuus tulevaisuudessa rauhoittaa mieltä. Nyt vielä en tähän projektiin lähde, mutta on lohdullista tietää, että tämä on kuitenkin myöhemmin mahdollista. Skannaus näytti myös värjäytymien sijainnit tarkemmin kuin kotipeili hämärässä kylpyhuoneessa. 

Alahampaiden purentani on painunut ideaaliin verrattuna. (OMG!) Tällaista en ollut peilistä tajunnut lainkaan! Onneksi hätä ei ole vielä suuri ja apua on saatavilla.

Jos haaveissa on esimerkiksi juuri hampaiden valkaisu, tämä on oikea osoite tulla selvittämään oma lähtötilanne hymyn asiantuntijoiden kanssa. Valkaisua kun ei voida lähteä tekemään, jos suussa on esimerkiksi hammaskiveä tai reikiä. Tällöin ei ole järkevää varata valkaisuun aikaa suoraan, vaan hoitosuunnitelma kannattaa käydä laatimassa yhdessä ammattilaisten kanssa. Hammaskivi ylläpitää tulehdustilaa suussa, eli useimmiten prosessi aloitetaan sen poistamisesta. Sain sylkitestistä terveen suun paperit ja eli vain yhden viivan tikkuun, mutta silti sovimme ensimmäiselle klinikkakäynnilleni hammaskiven poiston. Ennen valkaisua suun pitää olla siis olla hammaskivestä täysin puhdas. 

Päädymme kohdallani kaksiosaiseen valkaisuprosessiin. Aluksi suuhygienisti poistaa soodapuhdistuksella hampaistani pinnallisia värjäytymiä. Iän myötä sylki saattaa vahvistua ja syljestä saostuneet mineraalit helpottavat värjäymien syntyä punaviinin ja kahvin tarttuessa saostumiin.Värjäävää ominaisuutta voi löytyä myös syljen koostumuksesta tai suun bakteereista, joten punaviini ja kahvi eivät siis välttämättä ole ainoat syypäät. Tämän jälkeen valkaisemme hampaat vielä vastaanotolla tehtävässä laservalkaisussa. Laservalkaisulla vaikutetaan hammasluuhun ja saadaan siten hampaan sävy muuttumaan.

Aurinko lämmittää jo partsilla! Ihanaa saada hymy kuntoon kevääseen!

Poistun Pop-upista taskut näytetahnoja ja purkkaa pursuillen. Lähiviikkoina aloitamme valkaisuprosessin ensimmäisellä klinikkakäynnillä. Julkaisen tässä kanavassa blogipostaukset ko. toimenpiteistä. Tulossa on myös arvontaa soodaputsista sekä laadukkaasta sähköhammasharjasta. Pysy siis kanavalla ja jää seuraamaan matkaani täydelliseen hymyyn!

Hymy Pop-uppiin voit varata ajan Oralin nettisivuilta tai voit myös piipahtaa ilman ajanvarausta!