Kaupallinen yhteistyö New Saunan kanssa. Tiedän nopeasti mitä haluan, kun on tosi kyseessä. En aina ehkä osaa valita lounasta kohtuullisessa ajassa, mutta isommissa asioissa kolahtaa yleensä kovaa saman tien. Se saattaa vaikuttaa hieman impulsiiviselta, eikä loppuun asti harkitulta kuten permanentti ysärillä tai hometalon ostaminen, mutta sittemmin kultasuonivainuni on ollut lähes aukoton. 

En tehnyt varsinaista kilpailutusta, sillä ihastuin New Saunan selkeään ja helppoon konseptiin niin vahvasti. Useiden muiden saunapaketti-toimittajien suhteen ahdisti nettisivuilta silmille vyöryvä runsauden pula. Minulla on kärsivällisyyttä ehkä 30 sekuntia ja ellen siinä ajassa edes hahmota mistä valittavat saunamallit löytyvät niin menee hermo. Vaihtoehtoja ja lisävarusteluja oli monilla aivan liian monia. New Saunalla sen sijaan oli kolme saunamallia, joiden isoin ero oli koko. Sauna7, Sauna16 ja Sauna24. Sauna16 oli meille oikean kokoinen, joten se olisi sitten se! Helppoa!

New Sauna oli myös tutun Modernisti kodikas -bloggaajan testattu ja hyväksi havaittu yhteistyökumppani muutaman vuoden takaa, mikä vaikutti paljon valintaani lähestyä ensimmäisenä juuri heitä. Nyt kun mietin, niin itse asiassa se vaikutti todella paljon. Ei tämä somemarkkinointi mitään huuhaata ole. Se antaa mielikuvien tueksi aidot mielipiteet. Toivon ihmisten ymmärtävän, ettei bloggaajille makseta valmiista mainoslauseista vaan rehellisistä kokemuksista, vaikka toki yhteistyötekstillä pyritäänkin vaikuttamaan kuluttajan tekemiin valintoihin. Yhteistyöstä voidaan tehdä kauppaa, mutta ei mielipiteistä. Bloggaaja Kerttu Pylvänäisen uskottavat kokemukset kyseisestä toimijasta vakuuttivat siis valintaani. Ja vielä kun saunan ulkoasu oli upeasti perinteitä kunnioittaen modernisoitu, niin oli myyty. Euforian valtaamana laitoin välittömästi viestiä New Saunalle menemään.

Rakkaat vanhat hökkelimökkelit

Minulle soitettiin nopeasti. Jaoimme tarinamme ja unelmamme kohti täydellistä pihasaunaa. New Sauna on suhteellisen nuori toimija. He havaitsivat aikoinaan puutteita saunamarkkinoilla omaa pihasaunaansa tehdessään. Siitä se ajatus sitten lähti. Matka täydelliseen pihasaunaan. Yhden puhelun aikana olimme käytännössä tehneet kaupat, ilman, että he joutuivat varsinaisesti edes myymään mitään. Siitä puhumattakaan, että olisin nähnyt yhtäkään heidän saunamalliaan livenä. Luottamus syntyy aidosta välittämisestä ja halusta toteuttaa asiakkaan yksilöllisiä unelmia.

Sain kuulla, että New Saunalta olisi tulossa uusi sauna16-malli, jossa olisi vielä nykyistäkin mallia isommat ikkunat sekä materiaalina ekologinen ja kustannustehokas CLT-elementti. Tämä massiivipuinen elementti muodostuu ristikkäin liimatuista puulevykerroksista ja toimii lämmöneristyksen osana. CLT-elementin vahvuus on sama kuin lamellihirressä (90mm). Lamellihirteen verrattuna ero on oikeastaan vain se, että CLT on kokonainen seinälevy ilman vaakasaumoja ja ylimääräisiä ilmarakoja seinässä ja asennetaan paikalleen yhdellä nostolla. CLT:ssä käytetään allergiavapaata formaldehyditöntä polyuretaaniliimaa, jota on myös lamellihirren valmistuksessa käytetty jo vuosikymmenten ajan. 

Aijaijai. Se oli rakkautta ensikuulemalla ennen kun edes olin nähnyt saunan kuvaa. Havainnekuvan, joka saan julkistaa teille nyt tässä blogitekstin ohessa, näkeminen vahvisti sen minkä jo tiesin. Tämän skandinaavisen suoraviivaisen ja puhdaslinjaisen pilottiluomuksen pitäisi saada muuttaa mökkitontillemme, jos maailmassa olisi yhtään oikeutta jäljellä. Sauna oli samaan aikaan majesteettinen, mutta kuitenkin nöyrän pröystäilemätön. 

Kaikkea ei voi myöskään laskea rahassa. Olen niin traumatisoitunut menneisyydestäni, että minulle on ihan ok maksaa siitä, että joitain asioita tehdään puolestani, etenkin kun se tehdään erittäin hyvin. Ihan kaikkea ei aina tarvitse tehdä itse. En myöskään halunnut kuormittaa ystäväpiiriä pestaamalla heitä taas talkooväeksi homeremontin jälkeen. Psyykeni ei olisi kestänyt sitä velkataakan kokemusta toistamiseen. Pakettitoimituksella säästytään myös ylimääräiseltä työmaa-ja odotteluajalta sekä materiaalien pitkäaikaiselta suojaustarpeelta. Ja aikahan on rahaa. Arvostin, että paketti oli koottu puolestani valmiiksi ja minun ei tarvinnut tällä kertaa pitää kaikkia lankoja käsissäni. Arvostin, että oli uskallettu ajatella puolestani.

Toki sauna oli toiveiden mukaan muunneltavissa, mutta lähtökohta oli se, että perustoimituksessa on jo kaikki. Eikä niin päin mitä yleensä, että lähtökohtana ovat raamit, joita sitten ruvetaan täyttämään. Useilla toimittajilla lähtöhintana on mahdollisimman pieni summa, joka sitten vähintääkin tuplaantuu, ellei triplaannu, jos nyt saunaansa haluaa esimerkiksi kiukaan ja lauteet. 

Pakettihinnassa oli esimerkiksi mukana tuvan tyylikäs Smidson Vigo kiertoilmatakka hormeineen. Ei tarvinnut alkaa kilpailuttamaan montaa eri takkaa. Siro Vigo sopii hyvin pieneen tilaan, sillä sen suojaetäisyys on markkinoiden pienimpiä. Ja kiertoilmaominaisuuden ansiosta lämpö virtaa nopeasti huoneilmaan. Tämän takan + hormipaketin hinta on 2 890,00 €, joka on siis sisällytetty saunan pakettihintaan. Tällaiset satsaukset on hyvä tiedostaa, kokonaishintaa katsottaessa. New Saunan pakettiin kuuluu ovet lukkoineen, ikkunat karmeineen, tyylikkäät kuusilankkulauteet ja Harvian kiuas piippuineen sekä saunan kuljetus kertaalleen pintakäsiteltynä tehtaalta tontille nostotöineen. Pintakäsittelyn päätimme kuitenkin tehdä itse, koska tykkäämme maalaushommista, jolloin hinnasta vähentyi 700e. Koska CLT on täyttä puuta, sen voi käsitellä millä tahansa hengittävällä puun käsittelyyn tarkoitetulla aineella.

Teimme perustoimitukseen sellaisen muutoksen, että siirsimme takan tuvan takaseinältä etualan ikkunakulmaan. Näin takkatulen räiskettä voi ihailla järvimaisemaa vasten. Tämä muutos ei kustantanut ylimääräistä. Saunan perusikkunan vaihdoimme isompaan maisemaikkunaan, josta tuli 150 euron lisäkulu. Muokkasimme peruspohja-ratkaisua lisäksi siten, että siirsimme tuvan ja saunan välisen sisäoven erilliseksi kuluksi saunan päätyyn. Näin ollen saimme tupaan myös yhden ehjän seinän lisää, mikä helpottaa pienen tilan sisustamista. En myöskään halunnut lasten kirmailun saunasta järveen sotkevan tupaa. Tästä muutoksesta ei tullut lisäkustannuksia. 

Tupaan valitsimme avattavan ikkunan, johon hyttysverkon asennus tuli maksamaan 100 euroa lisää. Harkitsimme myös ikkunoiden tummentamista, mikä olisi maksanut 200 euroa lisää, mutta päätimme tämän turhaksi, kun naapureita ei ole tirkistelyetäisyydellä. Kaksi porausta sähköistystä varten kuuluu hintaan. Otimme kolme porausta 60 euron lisäkululla. Kaksi ulkovaloille ylös ja yksi sisälle pistorasialle sängyn viereen. Saunaan emme halunneet lainkaan sähkövaloa, vaan valitsimme kylpeä tunnelmallisesti kynttilänvalossa. Eli pakettihinnan muutokset pysyivät räätälöinnistä huolimatta hyvin maltillisina.

Ylimääräisiä kuluja tulee toki sitten vielä rakennusluvista, pääsuunnittelijan palkasta, sähköistä ja perustuksista, jotka päätimme hoitaa paikallisen urakoitsijan toimesta. Toki terassi paljuineen on sitten kuluerä myös, mutta ne saattavat jäädä odottamaan seuraavaankin kesään asti. Näitä ”ylimääräisiä kuluja” kun tulee kuitenkin aina, niin on helpompi hahmottaa kokonaishinta, kun sauna on laskettu mahdollisimman pitkälle valmiiksi. Me jouduimme myös tekemään mökkitontille tien saunan toimittamista varten, sillä perille olisi päästävä saunan kuljetukseen tarkoitetulla kuljetusajoneuvolla. Uuden mökkitien päähän tehtiin myös kääntöpaikka, mikä on ainoa tasainen alue rinnetontilla. Nyt vihdoin meillä olisi myös paikka mölkyn peluulle! Ja jos saunahomma floppaa niin ainakin voisimme telttailla tasamaalla. 

Tien todellinen jyrkkyys ei näy kuvassa.
Nämä kaksi koivua väistyvät uuden saunan tieltä.
Uudelta tieltä/parkkipaikalta uusi pihasauna saadaan nostettua paikalleen.

Tosin tiestä tuli niin jyrkkä, että jotain tarvitsisi keksiä, että raskaalla kalustolla pääsee saunan ensi kesänä paikalleen laskemaan. Tai no alaspäin pääsee varmasti, mutta pysähtyminen ja ylöspäin meno onkin sitten vaikeampaa. Mieheni selviää mäestä nelivedollaan ja minä pienellä Kiallani vauhdilla peruuttamalla, mutta mummi on jo pari kertaa joutunut soittamaan hinausapua. Mökkitonttimme on tosiaan mummin nimissä ja näin se on turvallisinta pitääkin oikeustaistelun takia. Jos surullisen rakas historiani viimeisen ristinsä vielä niskaani laskee, niin ainakaan se ei voi viedä meiltä mökkiä. Lohdullista, että lapsilla on jokin muistopaikka lapsuudesta, jota he eivät menetä. 

Lue myös mistä kaikki tämä sai alkunsa eli Oikeuteni täydelliseen pihasaunaan!

Lisätietoja: New Sauna

Uusi pihasaunamalli julkaistaan virallisesti hintoineen keväällä 2021.