Kaupallinen yhteistyö: @kardinaaligrillit

Kerrostaloon muutettaessa kaipasin ehkä eniten grillin tuoksua, mikä leijaili sisälle avonaisesta takapihan ovesta. Rakastan sitä enemmän kuin grilliruokaa itsessään. Tuoksu muistuttaa lapsuudesta ja ajasta, kun kesäiltoja vietettiin yhdessä vanhempien kanssa ystäväperheiden luona. Tunnelma oli rento, turvallinen ja sain valvoa pitkään. En muista mitä söimme, mutta muistan miltä ruuanlaitto tuoksui. Yritin luoda tästä rakastamastani fiiliksestä edes murusen asentamalla sähkögrillin parvekkeelle, mutta se vain lisäsi epätoivoa. Tilanne oli hyväksyttävä. Uudessa kodissa ei grillattaisi. Case closed. 

Kardinaaligrilliä ei tarvitse suojata sateelta ja lumelta, joten sen voi säilyttää ulkona läpi vuoden.

Mies rupesi asentamaan grilliä niin vauhdilla sen saavuttua, etten ehtinyt ottamaan edes kuvaa paketista!
Kardinaaligrilli saapui mökille varhain keväällä ja jäi odottamaan uuden grillipaikkamme valmistumista väliaikaselle sijainnille. Suomen säävaihteluita varten grilli on suojaruostutettu valmiiksi.
Ensimmäiset tulet ja grilliritilän pidikkeet väärin asennettuina 🙂
Tulitaidetta.

Mutta onneksi on mökki. Mökillä olen aina kokannut avotuligrillillä. Sillä perinteisellä, missä on tiilet ladottuina muuriksi ja ritilä niiden päällä. Simppeliä. Avotuligrillaus toimii lupana pysähtyä muista mökkiaskareista. Grillaaminen alkaa tulen teolla ja lasillisella kylmää valkoviiniä. Tämä on rituaalinomainen pyhä toimenpide. Grillin äärelle on lupa istua, koska tultahan ei voi jättää vahtimatta. Lämpeneminen kestää tovin – onneksi. Rakastan tätä fiilistelyä, ja jopa savua, joka välillä kirvelee silmiä. Tässä hetkessä en muista hometalo-oikeudenkäyntiä enkä muita oman elämäni Karpoiluita. Tunnelma on hypnoottinen. 

Olen hankkinut mökille myös kaasugrillin vieraita viihdyttämään, jota en ole itse kinä halunnut, saati uskaltanut käyttää. En tarvitse neljää poltinta ja supersivukeittimiä infrapunalla. Aito tuli peittoaa nämä kaikki. Grillaus on parhaimmillaan kiireetöntä tulen rätinää eikä sadan säätökytkimen veivaamista kaasuräjähdystä peläten. Sitä paitsi haluan nauttia ruuanlaitosta myös visuaalisesti. Avotuligrillauksessa saa katsella terapeuttista tulta ja se tuntuu kaikin mahdollisin tavoin ainoalta oikealta tavalta valmistaa mökillä ruokaa. Grillin pitää myös yhdistää ihmiset ympärilleen, eikä eristää yhtä ohjaamoon päävastuuseen. 

Kardinaalin runko on corten-terästä, jonka pinta patinoituu ajan kanssa yhä vain paremman näköiseksi.

Olen siis halunnut downshiftata kaasugrilli-hifistelyn huipputekniikasta ja löytää laadukasta ja yksinkertaista grillauksen luksusta. Haasteena on ollut avotuli-grillimme puutteellinen rakennustekniikka, puutteellinen korkeus ja puutteellinen säänkestävyys. Kun tee se itse -virityksemme taas kerran keväällä sortui ja kanavartaat kuorrutti kauttaaltaan harmaa hiillos, niin mitta täytti. Alkoi armoton grilligooglaaminen. Jossakin täytyi olla jokin tyylikäs ja toimiva ratkaisu. 

Tää on niin upeaa, ettei tässä oo mitään järkee!

Löysin upeita tulipesiä, joiden toivoin olevan grillejä. Yritin miettiä miten tulipesällä voisi grillata muutakin kuin vaahtokarkkeja tikun nokassa. Voisiko tulen päälle ehkä virittää jotenkin ritilän tai muurinpohjapannun? Mutta miksi keksiä pyörää uudelleen. Eräs blogini lukija vinkkasi minulle Kardinaaligrillistä ja siinähän se oli – etsimäni täydellinen avotuligrilli, jonka ympäröivällä paistopinnalla paistuvat jälkkäriksi letut. Täydellistä! Ensimmäinen ajatus oli, miksi en ollut kuullut tästä aiemmin? Ehkä siksi, että kyseessä on suhteellisen tuore yritys. Kardinaali Group Oy on vuonna 2017 perustettu suomalainen yritys ja se on Suomalaisen Työn Liiton jäsen. Kardinaali on kotimaisesta teräksestä valmistettu Suomalainen innovaatio, jonka taustalla on grillausta rakastavien kaverusten idea yhä paremmasta tuliteknologiasta. 

Pinnoilla kypsyvät yhtä hyvin lihat ja kasvikset kuin kananmunat ja räiskäleet.

Osui ja upposi. Rakastan Kardinaalin näyttävyyttä, toimivuutta ja helppohoitoisuutta. Grilli on tekniikaltaan yksinkertainen, mutta käyttöominaisuuksiltaan erittäin monipuolinen. Sen ympärille mahtuu useampikin grillaaja ja pinnoilla kypsyvät yhtä hyvin lihat ja kasvikset kuin kananmunat ja räiskäleet. Voit siis sekä paistaa että grillata, aidolla tulella. Tuli pitää grillin pitkälle puhtaana itsestään ja Suomen säävaihteluita varten grilli on suojaruostutettu valmiiksi. Kardinaalin runko on corten-terästä, jonka pinta patinoituu ajan kanssa yhä vain paremman näköiseksi. Grillin paistopinta on raepuhallettua hiiliterästä. Grilliä ei tarvitse suojata sateelta ja lumelta, joten sen voi säilyttää ulkona läpi vuoden. Lämmityksen aikana ja käytön jälkeen pyyhkii vain roskat tuleen ja öljyää paistopinnan. Paistolevy on ainoa osa, joka tarvitsee tämän verran hoitoa. Sen pinnassa on aina oltava pieni määrä rasvaa, jotta se ei ruostu. 

Pariisin perunat on mun uusi grillilöytö! Tuorejuustolla täytetyt herkkusienet -klassikko paistuvat ja maistuvat meillä ilman pekonia.

Myös asennus oli helpppa, vaikka rahti ilmoitti lähetyksen painoksi 150 kiloa. Kolmesta osasta koostuva grilli onnistui koota hetkessä kahden aikuisen voimin. Paistolevy on painavin osa, mikä sinetöi jalan ja maljaosan paikoilleen. Ainoa asennuksessa tarvittava työväline oli vatupassi. 

Onnistuimme toki kämmäilemäänkin, sillä suomalainenhan ei ohjekirjaa tarvitse. Mutta tuotimme tällä empiirisellä tutkimuksella arvokasta kokemustietoa ja voin nyt ylpeänä kertoa, että grilliritilän pidikkeet toimivat kumminpäin tahansa! Tosin tyylikkäämmältähän näyttää, jos se asentaa heti oikeinpäin. (Tiedoksi myös, että ritilän pidikkeitä kuuluu olla vain kolme. Ei kannatta hermostua ja kääntää koko mökkitonttia kadonnutta neljättä etsien.) 

Tässä kuvassa ihana muisto. Uusi ja vanha grilli vielä samassa kuvassa.
Vatupassi on ainoa asennukseen tarvittava työkalu.
Lopullinen sijoituspaikka uudella grillialueella check! Pikkuhiljaa sitten terassia paljuineen ja ehkä joskus uusi laiturinkin vielä… Kunhan nyt uusi pihasauna saapuu ensin! Siitä lisää blogissa toisaalla.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Uusi pihasauna saapui kesällä 2021. Seuraavaksi vuorossa on terassin teko.

Grillin alustaksi kelpaa ihan vain maa, mutta sen voi asentaa myös terassille tai vaikka kalliolle. Rungon sisällä on palovilla. Ajan kuluessa voi jalan sisälle kertyä tuhkaa, jonka voi poistaa nostamalla paistolevyn ja palomaljan jalan päältä. Muutoin tuhkat voi poistaa pienellä lapiolla paistolevyn aukosta. Pidän myös siitä, että Kardinaalin haluaa asettaa kesäkeittiön keskiöön. Harva grilli on yhtä kaunis, että sitä haluaa katsella muutoinkin kuin vain kokatessa. Meillä grilli pääsi mökkitontin parhaalle paikalle rantaan juuri valmistuneen uuden grillialueen keskiöön. 

Nyt on grilliritilän pidikkeetkin jo oikein asennettu. Grilliritilä myydään erikseen.

Grillimalleja on kaksi; Meillä oleva Roihu ja vielä isompikokoinen Loimu. Molempia on saatavilla myös matalammalla jalalla. Roihukin on jo todella näyttävän kokoinen, joten oikein riittävä valinta isommankin vierasmäärän kestitsemiseen. Kansilevyn halkaisija on 96 senttiä ja grillin korkeus 84 senttiä. Ensimmäinen ajatus laatikkoa avatessa oli WOW, tämähän on valtava! 

Olemme olleet todella tyytyväisiä valintaamme ja tämä ei ole maksettu mielipide. Grilli on toki arvokas satsaus, mutta kestävä kotimainen valinta. Jo muutaman ensimmäisen käyttökerran jälkeen ymmärtää grillin arvon käytännössä. Kyseessä on laadukas suomalainen design-tuote ja terästaidonnäyte, joka todella ansaitsee arvonsa. Paras grilli ikinä!

Letut paistuvat helposti, kunhan grilli on varmasti suorassa 🙂
Herkulliset lohinyytit kypsyvät grillissä kätsysti foliossa. Heitin sekaan pariisinperunoita ja tuorejuustoa sekä ripauksen kermaa ja ruohosipulia.

Lisätietoa: www.kardinaali.fi

Lue tästä linkistä mistä koko mökkipihan kohennus lähti!