Yhteistyössä Oral Hymy Pop-up

Halusin häihini aikoinaan punaista huulipunaa. Koska nenässäni on kyömy, olin keksinyt hieman oudosti valita supisuomalaisiin perinnehäihini espanjalaisen lookin. Yhtä outona jatkumona teetin kaikki häätaulut seepian sävyssä. Mikä ihme sekin trendi oli tuolloin vuosituhannen vaiheessa? Miksi päätin panostaa häälookissa vahvoihin väreihin ja sitten teetin taulut seepioina? Tämä muuten oikeasti harmittaa minua yhä, vaikka taulut haisevatkin nykyään homeelta ja mies on kuollut. En saa uusia enää teetettyä edes lapsille muistoksi, sillä vuonna 2003 elettiin viimeisiä vuosia ennen valokuvauksen digiaikaa. Negoja ei saanut itselle, vaan jokainen kuva piti teettää ja maksaa erikseen. Sukulaisille teetettävät 10×15 paperikuvat maksoivat 3,5 euroa kappale. Valokuvausliike sitoutui säilyttämään negoja kymmenen vuotta. Mieheni kuoli juuri kymmenen vuotta häistämme, eikä hänen täydellistä hymykuvaansa löytynyt enää hautajaisten muistoalbumiin liitettäväksi. 

Oliko hän joutunut häpeämään hymyäni? Laskettelin koko loppureissun suu kiinni.

Anyway, hiukseni olivat tuolloin siis pikimustat ja huulten piti olla punaiset. Ja näin ollen hampaiden piti olla valkoiset. Minulle oltiin sanottu, että punaista huulipunaa ei voi käyttää, ellei hampaat ole valkaistu. Sillä punainen huulipunaa saa normivaaleatkin hampaat näyttämään helposti keltaisilta. Ja kun kerran näin sen vaivan, että tilasin Stadista Tyrväälle meikkaaja-stylisti Pasi Loijaksen ja kampaaja Kukka Kuparisen, niin hampaatkin ansaitsivat todella tämän upgreidauksen. Täten valkaisin hampaani ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja paikkana oli jo tuolloin luotettava Oral. En muista edes harkinneeni muita paikkoja. Oliko niitä edes?

Ei ole kiva haista homeelle hampaat keltaisina.

Valkaisun vaikutus kesti mielestäni useita vuosia, enkä kokenut tarvetta uudelle käsittelylle ennen kun vuonna 2015. Silloinen poikaystäväni töksäytti minulle Himoksen hiihtohississä, että hymyni voisi kaivata piristystä. Järkytyin, ja toivoin että se oli jokin vitsi, jota en vain tajunnut. Mutta ei, hänestä tarvitsisin hampaiden valkaisun. Siis mitä? Juurihan olin ollut espanjalainen morsian vitivalkoisine hampaiden ja punattujen huulten kera!? Tuossa hetkessä kaduin, etten vain ollut uhalla ollut pitänyt hääkuvia seinällä. Kyllä minulla oli ainakin ollut valkoiset hampaat. Kunnes sitten taas muistin, että ne kuvathan olivat seepioita. Hymyni oli ruskea. Hemmetti. 

Ensimmäinen tunne oli häpeä. Ja pelko siitä, oliko hän joutunut häpeämään hymyäni? Laskettelin koko loppureissun suu kiinni. Muistan jääneeni miettimään, onko tuollaista korrektia sanoa toiselle? Mietin myös, enkö kelpaa nykyisellä hampaiden värilläni? Toisaalta arvostin suoruutta. Olinhan toivonut, että homeen hajustakin olisi vain sanottu suoraan. Ei ole kiva haista homeelle hampaat keltaisina.

Soodaputsaus poistaa ainoastaan värjäytymät, ei varsinaisesti vaalenna hammasta.

Päädyin valkaisemaan hampaani toisen kerran tuolloin joskus 2015-2016, en muista vuotta tarkalleen. Sen jälkeen ne ovat pysyneet suhteellisen vaaleina kaikki nämä vuodet, paitsi aivan nyt viime kuukausina alahampaiden pintaan oli ilmestynyt selkeitä värjäytymiä. Pimeässä kylppärissä pitkään meikanneena havahduin niiden vahvuuteen vasta katsoessani auton häikäisysuojan peilistä hampaitani luonnonvalossa. Luojan kiitos nyt on ollut maskipakko lähes kaikkialla. 

Ensimmäisenä ajatuksena oli hampaiden valkaisu keinolla millä hyvänsä. Käännyin siis taas Oralin puoleen. Hyvin kliiniseksi mielletty hammashoito on muuttunut entistä asiakaslähtöisemmäksi. Oralin Hymy Pop-upissa Jyväskylän Yliopistonkadulla voi käydä keskustelemassa ja kartoittamassa omaa hoitosuunnitelmaa. Itselle tämä oli hyvin hyödyllistä. En ollut kuullutkaan soodaputsauksesta, mikä itse asiassa oli niin tehokas, että se olisi riittänyt jopa ainoana toimenpiteenä. Soodapuhdistus tehdään soodajauheella ja vesi-ilmasuihkulla. Se poistaa hampaiden pinnoilta ja hammasväleistä esimerkiksi kahvin, punaviinin, teen tai tupakoinnin aiheuttamat pinnalliset värjäytymät. Soodaputsaus poistaa ainoastaan värjäytymät, ei varsinaisesti vaalenna hammasta. Vaikka tokihan ilme vaalenee, kun tummumat lähtevät. Sooda vie pintavärjäymiä pois, mutta ei poista hammaskiveä, joka on myös voinut värjäytyä. 

Soodaputsauksen lisäksi minulta poistettiin hammaskivi ultraäänen avulla, joka osaltaan myös poisti värjäytymiä. Olen aina ennen vaatinut hammaskiven poistoa manuaalisesti, koska muistan ultraäänen vihloneen kipeästi joskus aikoinaan sitä ensimmäisen kerran testatessani. Nyt kuitenkin onneksi uskaltauduin testaamaan uudestaan, eikä vihlonut yhtään. Laitteissakin on paljon eroja.

Jos hampaat hohtavat kuin Niko Saarisella Selviytyjissä, on kyse keraamisista kuorista.

Voin siis vilpittömästi suositella Oralin laadukkaita laitteita ja tästä mielipiteestä minulle ei ole maksettu mitään. Tämä on vahva suositus etenkin hammaslääkäripelkoisille, joita haluan kannustaa uskaltamaan. Ultraäänellä hammaskivenpoisto oli myös paljon nopeampaa. Ääni tosin on melkoinen, mutta senkin kestää, kun ajattelee puhdasta suuta. Hammaskivi kannattaakin aina poistaa minkä tahansa käsittelyn yhteydessä. 

Ero ennen ja jälkeen soodaputsauksen ja hammaskiven poiston jälkeen.

Pääsin testaamaan myös laservalkaisua, jolla saatiin hampaiden väriä vaalennettua pari astetta. Lopputulos on luonnollisen kaunis. Hampailla on yksilöllinen raja siinä, mihin asti ne vaalenevat. Pelko luonnottomasta lopputuloksesta on turha. Oikeassa elämässä ei siis voine käydä kuten Rossilla Frendeissä. Jos hampaat hohtavat kuin Niko Saarisella Selviytyjissä, on kyse keraamisista kuorista. Se, ettemme kohdallani päässeet aivan paperinvalkoiseen lopputulokseen, johtui siis hammastyypistäni ei laserin tehosta. 

Kaikki toimenpiteet olivat täysin kivuttomia. Toki hampaiden sensitiivisyys on yksilöllistä, mutta itselläni ei ainakaan vihlonut yhtään. Nykyään klinikoilla käytetyt aineet ja laitteet ovat myös kehittyneitä, ja ne ovat hyvin siedettyjä tehosta tinkimättä. Vaikeinta oli pysyä täysin paikallaan 3 x 10 minuuttia, jonka aikana hampaita valotettiin laservalkaisuvalolampulla. Oralilla laservalkaisussa hampaan pinnalle laitetaan 35 prosenttista vetyperoksidia. Valottamisen kestoa ja vetyperoksidin vahvuutta muuntelemalla käsittelyajat ovat jonkun verran vaihdeltavissa. Valkaisu on esimerkiksi mahdollista tehdä myös kevytvalkaisuna, jolloin hampaita valotetaan vain yhden kerran 10 minuutin ajan. Kolmekertaisen eli ns. normaalin laservalkaisun kokonaiskesto suojaustoimineen oli 1,5 tuntia.

Riippuen lähtötilanteesta, hampaiden väriä voidaan saada laservalkaisulla vaalennettua jopa seitsemänkin astetta. Minulla alahampaat vaalenivat kaksi astetta ja ylähampaat yhden asteen.

Nykyään vaihtoehtoja ja tapoja on niin monia, että ammattilaisten konsultaatiomahdollisuuksia kannattaa hyödyntää. Jyväskylässä tämä onnistuu Yliopistonkadun Hymy Pop -upissa, jossa suuhygienistit päivystävät yksilöllisen hoidon suunnittelua varten. Varsinaiset toimenpiteet suoritetaan Oralin klinikoilla Seppälässä ja Väinönkadulla. 

Hampaat laservalkaisun jälkeen.

Kehityksenä aiempiin kertoihin hampaiden pintaan on mahdollista levittää nyt myös Nanoseal Total+ -suojalakka (n.20€), joka mahdollistaa punaviinin tai kahvin juonnin jo kahden tunnin jälkeen valkaisusta. Ilman lakkausta valkaistujen hampaiden pintaa on syytä varoa jopa viikon ajan.

Ylläpitoa varten sain lisäksi valkaisevien hammastahnojen lippulaivamallin Curaprox BLACK IS WHITE -tahnan. Sen sisältämä aktiivihiili imee itseensä värjäytymistä aiheuttavat hiukkaset ja antaa valkoisen hymyn ilman kiillevaurioita. Glukoosioksidaasi entsyymi pelkistyy vetyperoksidiksi, ja sillä on todellisen valkaisevan vaikutuksen lisäksi näin ollen myös antibakteerinen vaikutus. Hydroksyyliapatiitti yhdessä fluorin kanssa taas vahvistaa kiillettä ja auttaa myös mahdolliseen vihlontaan. Tahnalla on alhainen hankausarvo ja sen sisältämät entsyymit tukevat syljen antibakteerista vaikutusta. Kyseistä tahnaa voi ostaa muun muassa Hymy Pop-up myymälästä. Vahva suositus! Tahna on super sinistä, joten jo pelkkä visuaalinen vaikutus on tehokas. 

Valkaisevien hammastahnojen lippulaiva!

Nyt olen valmis hymyilemään uudella Hollywood-hymylläni jopa hovioikeudessa hometalotaistossa. Tässä on vuosien mittaan menty kriisistä kriisiin, mutta nyt ainakaan ei ole syytä peitellä hymyä. Fiilis on tällä kiiltävällä kalustolla jo kuin voittajalla. Toivottavasti kohta päästään heittämään maskit veks, niin ei mene tämä hymy hukkaan!

HUOM! Instagramissani on parhaillaan käynnissä arvonta paikallisesta soodaputsista ja laadukkaasta sähköhammasharjasta, joka on noudettavissa Hymy Pop-up myymälästä. Käyhän osallistumassa! 

Videoita soodaputsauksesta ja laservalkaisusta löytyy Instagramin tilini Yhteistyöt-kohokohdasta.

Mun koko stoori löytyy tästä linkistä!