Kaupallinen yhteistyö Hotel & Spa Resort Järvisydän Saimaan rannalla Linnansaaren kansallispuiston kupeessa sijaitsevaan Järvisydämeen ei eksy sattumalta. Mutkaisen soratien töyräältä eteen aukeaa lopulta valtaisa valomeri keskeltä metsää. Näkymä salpaa hengityksen joka kerta, vaikka saavuinkin tänne jo seitsemättä kertaa. Itse asiassa kahdeksatta, jos lasketaan yksi unohtuneen läppärin hakureissukin. Tuolloin minun piti lähteä samantien ajelemaan takaisin kotiin, mutta päädyinkin piipahtamaan kylpylän allasbileissä, jossa Hotel & Spa Resort Järvisydämen yrittäjä Markus Heiskanen toimi itseoikeutetusti dj:nä tanssittaen allaskansaa. Markus edustaa suvun yhdettätoista sukupolvea tämän ikiaikaisen kestikievarin pyörittäjänä, jossa historia on yhä vahvasti läsnä.

Tilasimme pullon skumppaa ja lilluimme poreissa. Ja sitten päätimme mennä naimisiin.

Matkailu Rantasalmen Porosalmella alkoi vuonna 1658, kun Venäjän tsaari ja Ruotsin kuningas tekivät sopimuksen Karjalan viittateiden rakentamisesta Suomen halki. Teidän varsille syntyivät kestikievarit, jotka toimivat muuan muassa krouveina ja hevosten vaihtopaikkoina.

Maija Kerisalmen kanssa suppailimme hieman rennommin Järvisydämessä vuonna 2015

Sain ensimmäisen kerran kutsun Järvisydämeen avecina elämyshotellin avajaisiin vuonna 2015. Tuolloin tapasin myös Markuksen ensimmäisen kerran. Hän naureskeli pilke silmäkulmassa, miten jokainen sukupolvi tuplaa edellisen sukupolven velat.

Vaikka velkaa on niin, että pankkeja hirvittää, joka kerta kun näen Markuksen, niin hän hymyilee.

Hän sai isältään 550 000 markkaa velkaa ja pojilleen hän jättää aikanaan noin 8,5 miljoonaa euroa velkaa. Vaikka velkaa on niin, että pankkeja hirvittää, aina kun olen nähnyt Markuksen, niin hän hymyilee. Hän ei näytä koskaan stressaantuneelta. Hän kertoo kiehtovaa tarinaa rohkeasti ja ennakkoluulottomasti, vaikka varmasti on välillä täytynyt hieman hirvittääkin. Järvisydämen mahtipohtinen rakentaminen vaikuttaa spontaanilta, suuruudenhullulta ja uhkarohkealtakin. Tästä uskalluksesta tarttuu asiakkaalle helposti palanen mukaan. Järvisydän inspiroi samalla kun rauhoittaa.

Joulukuussa Järvisydän muuttuu mielettömäksi joulumaaksi. Tunnelma on taattu, ilman luntakin! Kun tämän oven avaa, tulvii vastaan huumaava joulun tuoksu.

Muistan tuolloin ensimmäisellä visiitilläni säikähtäneeni suulasta ja suoraa savon murretta. Mietin, että minne ihme teatteriin olimme tulleet. En ollut varma, odotettiinko minun alkavan vientämään leveästi savvoo muiden mukana. Oliko tämä jokin roolileikki? En ollut pakannut kansallispukua mukaan. Pian kuitenkin selvisi, että kyse ei ollut larppauksesta, vaan että koko lomakylän elämyksellisyys perustuu vanhaan, perinteitä kunnioittavaan kestikievarityyliin, jonka hengen henkilökunta on omaksunut viimeiseenkin renkipojan henkseliin ja piikatytön esiliinan helmaan saakka. Myös puitteet ovat poikkeukselliset. Respassa – jossa tunnelmallinen takka tuoksuu ja toivottaa tulijan tervetulleeksi – seinän lävistää vanhan veneen keula. Portaat ja seinät kaartuvat milloin minnekin. Yksikään kulma ei ole suora. Päärakennus on kiehtova paikoin tunnelimainenkin sokkelo. 

Mukanamme on silloinen missikolmikko edustuskeikalla. He suppailivat minihameissa skumppalasien kera.

Respan vierestä löytyy houkutteleva lahjapuoti, josta on melkein pakko ostaa matkamuistoksi pehmonorppa. Puodista löytyy myös jonkun verran elintarvikkeita ja paikallisia lähituotteita, mutta varsinaista ruokakauppaa ei ihan lähettyvillä ole. Mukaan kannattaakin pakata omia eväitä, sillä jokaisessa majoitusmuodossa on jääkaappi. Ja perille päästyään ei todellakaan halua heti lähteä ajelemaan Rantasalmen keskustaan kauppaan.

Kievarin tulimenu tarjoilee Savolaisen makumaailman parhaita paloja lankuilta, päreiltä, saviastioista ja tiriseviltä rautapannuilta kera avotulen, kynttilöiden loisteen sekä tunnelmallisen jouluisen musiikin.

Illallisravintola sijaitsee vaikuttavassa jättimäisessä viinikellarissa, jossa järjestetään paljon esimerkiksi häitä. Itse aloin suunnitella vanhempien tulevia 70 v. juhlia tänne! Puitteet ovat huikeat mille tahansa keskitykselle. Ainoa haaste on valokuvia ajatellen tumma valaistus. Tämän vuoksi tässä blogissakaan ei ole yhtään hyvää kuvaa tästä uskomattoman näyttävästä Kievari ravintolasta, jossa nyt tuoreella käynnillämme kävimme nauttimassa maistuvan tulimenun. Lapsen menu kustansi vain 9,90 euroa, mikä oli kyllä superhyvistä riistapyöryköistä ja tyrnijätskistä todella edullinen hinta. Aikuisen menu oli 44,90 euroa eli hyvin kohtuullinen sekin kolmesta fine dining ruokalajista. Ravintolasta on mahdollista päästä kurkistamaan myös varsinaisen viinikellarin puolelle, mikä sijaitsee lasiseinän takana näyttävine tynnyreineen ja kivikujineen. Kysy rohkeasti henkilökunnalta lupaa pistäytyä siellä! Kylpylässä, näyttävässä kievari ravintolassa, viinikellarissa ja hotellissa kallio toimittaa monin paikoin seinän virkaa ja kaikki tuntuukin olevan rakennettu luonnon ehdoilla. Luonnon kunnioitus näkyy täällä kaikkialla. 

Mutta palataanpa vielä ajassa taaksepäin toviksi. Ensimmäisellä kerrallani Järvisydämessä mukanamme on silloinen missikolmikko edustuskeikalla. He suppailivat minihameissa skumppalasien kera. Laiturissa lillui sellaisia paatteja, että itse Cheek olisi ollut kateellinen. Kokkarikerma illallisti kodassa ja muistan kupsahtaneeni korkkareissani kumoon metsään käydessäni puskapissalla. Tuolloin järvikylpylä oli vasta työn alla. Minulle kerrottiin, että se tullaan louhimaan kokonaan kallion sisään. Luonnon kunnioitus ja luksus sekoittuivat suuruudenhullulla, mutta maanläheisellä tavalla. Ei ihme, että jäin koukkuun. Ja niin on jäänyt moni muukin. Järvisydän on valittu Vuoden kotimaan matkakohteeksi sekä Vuoden kotimaan matkailuyritykseksi 2020.

Vihreää energiaa

Järvisydämen toiminta perustuu kestävään ja vastuulliseen matkailuun. Yrityksellä on tänä päivänä oma aurinkovoimala sekä luonnonkivestä ja yli 500 vuotta vanhoista uppotukeista rakennettu Suomen ekologisin kylpylä, jonka vesi lämmitetään Saimaan järvienergialla sekä maalämmöllä. Aurinkoenergialla pystytään huhtikuusta aina syyskuun lopulle saakka kattamaan 75% koko kylpylän energiankulutuksesta. Auringon paistaessa aurinkoenergian käyttöä jatketaan myös lokakuussa.

Maalämpöputkistosta noin vajaa kuusi kilometriä on upotettu maan sisälle ja reilu neljä kilometriä putkista on upotettuna järven pohjaan. Talvella lämpöä saadaan syvältä maaperästä ja kesällä järviveden lämmetessä lämpöä varastoidaan lämpimästä järvivedestä takaisin maaperään. Kylpylässä olevien tulisiojen tuottamaa lämpöä varastoidaan ja tätä lämpöä hyödynnetään suihkuveden lämmityksessä. Kylpylän uima-altaiden vedenpuhdistuksessa yhtenä osana hyödynnetään infrapunavaloa, jonka ansioista kemiallisten aineiden käyttöä uintivedenpuhdistuksessa on pystytty vähentämään. Kylpylälle myönnetyn Joutsenmerkin mukaisesti valaistuksessa käytetään liiketunnistimella toimivia LED-lamppuja. 

Laiturissa lillui sellaisia paatteja, että itse Cheek olisi ollut kateellinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ulkoaltaita ei ole lämmitetty eli avannossa pulahdus onnistuu suoraan saunasta. Saimaaseen pääsee uimaan kesäaikaan suoraan ulkoaltailta. Vuonna 2017 avattu kylpylä on yhä kesken ja tulevaisuudessa täältä mahdollisesti löytyy myös lämmitetty ulkoallas. Kylpylän kaikkien sisäaltaiden vesi on 31 asteista. Monelle se on liian vähän, etenkin porealtaassa. Kuumempiin poreisiin halutessaan kannattaakin varata huone elämyshotellista, jonka persoonallisissa huoneissa on porealtaat.

Järvisydämen tavoite on olla vuonna 2022 Suomen ekologisin matkailukeskus. 

Kylpylän kupeesta löytyy myös puulämmitteinen palju, joka tosin pitää varata erikseen. Tai hulju, tai immeisen keittopata, kuten sitä savolaisittain kutsutaan. Huljun lämmitys kestää useamman tunnin, joten lisäkustannus on luonnollisesti perusteltu. Kylpylän viiden eri saunan lisäksi erikseen varattavissa on myös erillinen tilaussavusauna.

Joulukuun auringonlasku
Pari päivää edellisen kuvan jälkeen vesi oli jäätynyt
Lämmitetyillä norppakivillä ihan saimaannorppana

Kylpylässä on ihanat lämmitetyt norppakivet, joilla voi nautiskella olosta ihan saimaannorppana. Näiden lisäksi parasta on hauska myrskysuihkuhuone ja iho- ja hengitysongelmiin hoitoa tarjoava suolahuone. Suolahuoneessa katto, seinät ja lattia ovat vuorattu merisuolalla. Parhaimmillaan olen viihtynyt kylpylässä yhdellä kertaa yli neljä tuntia. Allasosaston ylätasanteella sijaitsevasta allasbaarista voi ostaa pieneen nälkään grillileipää. Tarjolla on aina myös pientä naposteltavaa; hedelmiä ja pähkinöitä, jotka sisältyvät kylpylälipun hintaan. Kuuden jälkeen kylpylä on K18 ja anniskelualue laajenee altaille asti. 

Houseboatilla jalat irti maasta 

Yövyimme tällä kertaa kaksi ensimmäistä yötä houseboateilla. Rannassa veden päällä kelluvia boatteja on kolme erilaista, jotka olen onnekkaana päässyt testaamaan nyt kaikki. Ensimmäisellä kerralla olimme mieheni kanssa boatilla toukokuussa 2019 viettämässä syntymäpäiviäni. Tuolloisessa boatissamme oli yksi erillinen makuuhuone, tilava keittiö ja pieni sauna. 

Kylpylään voi hilpaista kylpytakeissa

Tuo reissu on jäänyt erityisesti mieleen, sillä tällä kertaa minua tavallaan kosittiin järvikylpylässä. Tilasimme pullon skumppaa ja lilluimme poreissa. Ja sitten päätimme mennä naimisiin. Olimme tunteneet tuolloin juuri ja juuri puoli vuotta ja sitä paitsi olin vakaasti päättänyt, etten enää leskeksi jäätyäni menisi naimisiin. Se oli ääripäisesti samaan aikaan yhtä sekopäistä ja luonnollista kuin koko kylpyläkin rohkeine ja näyttävine ratkaisuineen. Mutta sellaista elämä, ja kylpylät parhaimmillaan ovat.

Tänä vuonna 2020 vietimme myöskin synttäreitäni Järvisydämessä, joten onnistuimme muodostamaan samalla ensimmäisen yhteisen perinteemme. Tällöin valitsimme ensimmäiseksi majapaikaksi persoonallisen elämyshotellin sviitin, koska halusin päästä ruusukylpyyn. Tullessamme meitä odotti shamppanja kylmässä coolerissa. Taas kerran aivan huikeaa palvelua. Ruusut veimme mukanamme itse. Myös elämyshotellin normihuoneet ovat elämys. Jokainen huone on melkoinen luonnonmateriaaleista loihdittu luomus. Ps. Kannattaa huomioida, että yläkerrosten parvekkeet ovat kaikkien huoneiden yhteiskäytössä. Muutoin saattaa säikähtää melkoisesti kun naapuri käppäilee ikkunan ohitse. Huomioitavaa on myös se, että toisin kuin usein, elämyshotellin standard-huoneet sijaitsevat yläkerroksissa ja useat sviitit alempana. Sviiteissä on oma parveke ja myöskin upea järvinäköala.

Toisen yön vietimme tällä reissulla maisemasviitissä, mikä on houseboattia romanttisempi ja intiimimpi valinta. Maisemasviiteistä myöhemmin lisää.

Syyskuussa 2019 olimme viettämässä ystäväni polttareita Järvisydämessä, jolloin pääsin testaamaan myös kahden makuuhuoneen boatin. Tässä on muita boatteja tiiviimpi tunnelma ja pienempi keittiö sekä oleskelutila, mutta bonuksena aivan ihana tunnelmallinen takka! Takkaa ei tosiaan muissa houseboateissa ole. Polttarimajoitukseen boatit olivat täydellinen valinta. Meille sattui vielä valtavalla tuurilla syksyn viimeinen myöhäinen helleviikonloppu. Lojuimme houseboatin katolla brunssilla aurinkoa ottaen ja tanssien. Minulla on itse asiassa sattunut aina olemaan valtavan hyvä keli Järvisydämessä vieraillessani.

Järvisydämessä paistoi aurinko upeasti elo-syyskuun vaihteessa 2019, kun vietimme ystävän polttareita kesän viimeisenä lämpöisenä viikonloppuna.

Kolmas boatti testattiin nyt tällä tuoreimmalla reissullamme ystäväni ja tyttäreni kanssa. Ja vau! Tämä vei kyllä voiton avaralla open concept -tyylillään. Muhkea parisänky oli sijoitettu upeasti ikkunakulmaan ison olohuoneen ja avokeittiön oheen. Sauna oli myös tässä boatissa muita isompi. Puusaunan rätinä oli huumaavaa näin nykyisin kerrostalossa elävälle.

Boatit ovat hyvin varusteltuja ja kaikki tarpeellinen löytyy sytytyspaloista shampoisiin. Tässä boatissa oli myös aivan jättimäinen televisio, mitä en muista muissa houseboateissa oleen lainkaan. Emme malttaneet odottaa saunan lämpenemistä, vaan hengailimme saunassa nauttien tunnelmasta, kunnes oli niin lämmin, että vaatteet kannatti riisua. Olimme pakanneet mukaan myös muutamat ulkotulet, jotka viritimme ulos tunnelmaa tuomaan. Kylmäpäinen ystäväni kävi aina välillä pulahtamassa Saimaan suuruisessa avannossa ja väitti sitä taivaalliseksi kokemukseksi. Tästä löytyy todisteita Instagramini Järvisydämen joulu -kohokohdasta.

Kaikkiin kolmeen boattiin pääsee grillaamaan kattoterdelle sään salliessa. Polttareissamme emme tosin saaneet kaasugrilliä päälle, mutta onneksi avulias renkipoika Heikki riensi apuun. Olen aina saanut Järvisydämessä todella hyvää ja ystävällistä palvelua. Heikki on ajeluttanut meitä norppasafareilla, saattanut suppaamaan ja kiikuttanut coolereita ja saunavihtoja toiveidemme mukaan milloin minnekin. Järvisydän tosiaan tarjoaa vuodenaikojen mukaan vaihtuvia aktiviteetteja norpparetkestä retkiluisteluun. On fatbike, ilmajooga, melonta, vene- ja nuotioretket, samppanjaristeilyjä sekä vesijettisafareita. Mutta tärkeintä on varata aikaa ihan vain myös olemiseen. Suosittelen, että tänne kun lähtee, niin varaa aikaa vähintäänkin viikonlopun – mieluummin pitkän sellaisen.

Järvisydän on täydellinen paikka viettää polttareita!

Boateilla voi myös ajella kipparin kanssa vaikkapa läheiseen Linnansaaren kansallispuistoon keittämään nokipannukahvit, mutta me pysyimme tällä kertaa laiturissa. Boattien lisäksi järvelle pääsee myös tunnelmallisella kirkkoveneellä tai coolilla jahdilla.

Tosin me säikähdimme yöllä lähteneemme liikkeelle, sillä laineet liplattivat sen verran äänekkäästi. Herkkäunisille en ehkä houseboattia suosittelisi, sillä veden elämä laivamajoituksessa kuitenkin kuuluu, vaikkei boatti varsinaisesti keinukaan. 

Erinomainen eristyskohde

Romanttisin paikka eristäytyä sosiaalisista kontakteista näin korona-aikaan on Järvisydämen maisemasviitti. Iglumaisten maisemasviittien kylä on kuin Taru Sormusten herrasta elokuvan kulisseista. Ne tupsahtelivat rinteeseen vauhdilla kuin sienet sateella. Nyttemmin sviitit ovat saaneet puiset kehikkopeitteet, jotka tulevat peittymään vihreisiin köynnöksiin, jotka on istutettu seinien juurille kasvamaan. Näissä voi majoittua ihan menninkäisenä paossa pahaa maailmaa. 

Maisemasviiteissä on ikkuna-alaa noin puolet. Myös kattoikkunat saa peittoon halutessaan verhoilla, toisin kuin muissa pohjoisessa yöpymissäni igluissa. Yksityisyys on siis turvattu, vaikka sviitit sijaitsevatkin suurin osa melko tiiviisti. Kaikissa igluissa on myös takka. Pienet maisemasviitit on varusteltu yllättävänkin hyvin. Pienestä keittiöstä löytyy mikro, jääkaappi ja minibaari. Alkoholittomat tervetulojuomat olivat valmiina odottamassa, ja ne sisältyivät majoituksen hintaan. Televisiota ei maisemasviiteissä ole, eikä sitä kyllä kaipaakaan. Rätisevää takkatulta ja kirkasta tähtitaivasta katselee paljon mieluummin. Kahden makuuhuoneen sviiteissä takka on keittiön puolella ns. yhteisissä tiloissa. Jouluvalot veimme itse mukanamme tunnelmaa tuomaan. 

Tämä maisemasviitti sijaitsee ylhäällä eturivissä, joten maisemat Saimaalle ovat parhaat mahdolliset.
Uudet kotahotellit ovat todella kekseliäs majoitusvaihtoehto. Kurkkaa näistä enemmän kuvia Järvisydämen sivuilta.
Järvisydämestä löytyy myös huikeita kelo- ja rinnehuviloita isommille porukalle.

Uusimpana maisemasviittien ohelle ovat kohonneet kiehtovat kotahotellit, joissa kussakin on seitsemän kotasviittiä. Kotalounge, joka keskellä rätisee tuli, nojaa skandinaaviseen metsästys- kalastuskulttuuriin. Elävän tulen lämpöön on kokoonnuttu myös Saimaan rannoilla kertomaan tarinoita, rakastumaan, keräämään voimia ja nauttimaan elämästä. Olen kuullut huhuja, että seuraavaksi lomakylässä pääsisi nukkumaan linnunpesissä sekä maan sisälle rakennetuissa norpanpesissä!

Ystäväni onneksi toimi avantomallina. Minulle otti koville jo pelkästään näiden kuvien ottaminen ulkona uikkarissa!

Nyt viisi vuotta ensimmäisen vierailuni jälkeen keskiaikaistunnelmaisessa Järvisydämessä kuului savon murretta enemmän venäjän ja englannin kieli. Järvisydän henkii vanhan ajan tarinoita, mutta myös kansainvälistyy vauhdilla ja vetää puoleensa vip-väkeä. Silti siellä on aina rauhallista. Varsinaiseksi bilepaikaksi lomakohdetta on vaikea mieltää nimekkäistä artisteistakaan huolimatta. Kohde on hämmentävä, mutta ehdottomasti hyvällä tavalla. Vastaavaan ei löydy mistään. Aivan ainutlaatuinen paikka minilomalle ja juhlille. Vahva suositus!

Järvisydämen tavoite on olla vuonna 2022 Suomen ekologisin matkailukeskus. Kotimaiset yritykset tarvitsevat meitä nyt enemmän kuin koskaan. Käyttämällä ja ostamalla palveluja tuemme kullanarvoisia toimijoitamme ja saamme nauttia laadukkaista palveluista jatkossakin. Ja mikä näinä aikoina tärkeintä; samalla tulee tuettua myös omaa mielenterveyttä. 

Toim. huom. 16.4.2021. Joskus ajatellaan, että nämä kaupallisena yhteistyönä tuotetut tekstit olisivat maksettuja mainoksia ja näin ollen jotenkin siloteltuja totuuksia. Itse ajattelen, että bloggaajien ja muiden somevaikuttajien käyttäminen mainoskanavana on puolueetonta ja siten rehellisintä mahdollista mainosta yritykselle. Ainakaan minun mielipiteitäni ei voi ostaa millään diilillä. Eikä kukaan ole koskaan sellaista ehdottanutkaan tai edes vihjannut siihen suuntaan. Kaupallinen yhteistyö on siten aina yrittäjälle myös tietynlainen riski. Jokaisen itseään kunnioittavan somevaikuttajan on kyettävä tuomaan julki myös mahdolliset kokemansa kehityksen paikat tai epäkohdat.

Lomailu on aina myös asennekysymys. Järvisydämen maisemasviittejä on kritisoitu tiiviistä sijainnista. Vaikka olenkin saanut yöpyä useimmiten eturivin sviiteissä, niin naapureiden läheisyys ei ole haitannut rehellisesti yhtään. Eihän sinne naapureita lähdetä kyttäämään vaan keskittymään seuraan ja ihailemaan tähtitaivasta. Paras maisemahan aukeaa ylöspäin!

Maisemasviitit muodostavat aivan ihanan satumaisen kylän, joka on mielestäni oleellinen osa viehätystä. Ja verhot saa suljettua siten, että vain katto jää avoimeksi. Varsinaisten verhojen lisäksi maisemasviiteissä on myös ulkoa sisällepäin näkösuojaa tuovat screen-kaihtimet. Eli minä sanoisin, että tällainen huoli pois!

Rantahuvilan luolarantasaunan vertaista ei muualta löydy
Muista napata mukaan muutama puska ruusuja nautinnon viimeistelemiseksi!

Nyt tuoreimmalla vierailullamme huhtikuussa 2021 yövyimme yhden yön myös rantahuvilassa, jonka omalla rannalla on aivan ainutlaatuinen kellarimainen puulämmitteinen luolasauna! Näin huhtikuussa uimarannan tilalla oli avanto. Oma soutuvene odotti rannalla jäiden sulamista. Huvilalla on lisäksi sähkösauna ja yhden hengen poreamme. Nämä kaksi aivan kylpylän kupeessa sijaitsevaa remontoitutua rantahuvilaa ovat paikan ensimmäisiä majoituskohteita. Nostalgia on näkyvissä, mutta ei verottaen pätkääkään viihtyisyydestä. Rantahuvilassa majoittuu helposti isompikin porukka!

Eikä tässä todellakaan vielä kaikki. Tämä blogi tulee päivittymään uusilla majoituskohdekokemuksilla vielä myöhemmin. Pysy siis kanavalla!