Kaupallinen yhteistyö @kaihdinmaailma

Pitkän talven jälkeen, kun aurinko vihdoin paistaa, onkin aika ruveta miettimään, miten sen saa piiloon. Niin ihanaa kun lisääntyvä valo onkin, niin sen määrää on kuitenkin usein tarpeen säädellä.

Jotenkin kuvittelen, että kangasverhot keräävät ötököitä kaihtimia helpommin, joten hämähäkkikammoisena halusin mökille jotakin helpommin hallittavaa. En myöskään halunnut pieneen saunatupaan isoja verhoja tankoineen. Tuntui, että ne olisivat pienentäneet tilaa liikaa. Yksi merkittävä valintakriteeri kaihtimille oli myös yksinkertaisesti niiden upea ulkonäkö. Zebra kaksoisrullakaihtimien valitsemiselle on kuitenkin olemassa paljon muitakin hyviä perusteluja. 

Saunatuvan isoihin ikkunoihin valitsimme Zebran kaksoisrullakaihtimet. Ne yhdistävät sisustusverhojen, sälekaihtimien ja perinteisten rullaverhojen hyvät ominaisuudet yhteen ja samaan kaihdinratkaisuun. Kaihdinmalli oli minulle tuttu, sillä ostin nämä samaiset aikoinaan kodin olohuoneeseen pelkästään ulkonäön perusteella. Ihastuin tuolloin niiden suoraviivaiseen tyylikkyyteen. Ne toivat kasarikoriin ripauksen kaivattua modernia ilmettä, hallitsematta tilaa kuitenkaan liikaa. Kauniina sisustuselementtinä edustamisen lisäksi ne olivat myös todella toimivat. 

Kotiin valitsin olohuoneeseen vaalean sävyn, mikä siivilöi kauniisti valoa sisään. Nyt mökille halusin mustat Zebrat vieläkin näyttävämmäksi sisustuselementiksi ja myös enemmän valosuojaksi. Vaikka mitkään varsinaiset pimennysverhot nämä eivät ole, on pimennys ollut kokemuksemme mukaan riittävä. En edes tykkää nukkua totaalisessa pimeydessä, joten nämä ovat olleet minulle juuri täydellinen valinta. 

Zebra on siis vaakaraidoitettu kaksoiskaihdin, jossa läpikuultavat ja peittävät raidat vuorottelevat toisiaan. Raidallinen kangas roikkuu mekanismissa kaksin kerroin, jonka ansiosta sisään tulevan valon ja auringon lämmön määrää pystyy näppärästi säätelemään kaihtimen rullanarusta vetämällä. Asettamalla peittävät raidat päällekkäin, valoa tulee enemmän sisään ja muuttamalla raitoja kapeammiksi, pystyy portaattomasti hämärtämään tilaa ja säätämään samalla myös näkösuojaa. Kaihtimen saa nostettua myös kokonaan ylös.

Rullakaihtimella pystyy himmentämään liian kirkasta päivänvaloa juuri sopivasti ja lämpöä saa blokattua pois yllättävän tehokkaasti, tekemättä tilasta kuitenkaan täysin pimeää. Haluan mahdollisimman paljon luonnonvaloa tilaan, joten enimmäkseen rullaan kaihtimen kokonaan ylös, jolloin maisema pääsee oikeuksiinsa kuin mitään verhoa ei olisikaan. Zebrat saa halutessaan myös sähkökäyttöisenä älyratkaisuna kaukosäätimellä. Materiaali on laadukasta ja kestävää polyesteriä. Yhden talven kokemuksella voin todeta, etteivät verhot menneet miksikään talvehtiessaan kylmässä tilassa. 

Saunatuvan tuuletusikkunaan sen sijaan päädyimme valitsemaan Lumeon kangasvekkikaihtimet. Ne ovat helppohoitoisia vekattuja kankaisia kaihtimia, joiden värivalikoimasta löytyy useita sisustukseen sopivia sävyjä läpinäkyvistä ihan täysin pimentäviin vaihtoehtoihin. Me valitsimme väriksi mustan, koska se sopii sisustukseen.

Tässä kuvassa näkyy reunoille jäävä rako. Tämä johtuu siitä, että ikkunan karmit eivät olleet riittävän syvät kaihtimen ”upottamiselle” ikkunaan. Huomioi siis myös karmien syvyys ikkunan mittoja ottaessa!
Jari pitää kuvassa kaihtimesta kiinni, koska emme saaneet sitä alkuun pysymään ylhäällä. Ongelma ratkesi sivunaruja kiristämällä. Sitä napakampi toimivuus, mitä kireämpi verho.

Materiaalina kangasvekkikaihtimissa on 100 % polyesteri. Kangasvekkikaihdin voidaan valmistaa myös kaksinkertaisesta kennokankaasta, jonka rakenne muistuttaa hunajakennoa. Rakenteensa ansiosta kaihdin suojaa eristävine ilmataskuineen erittäin hyvin ulkoa tulevalta lämpösäteilyltä sekä päinvastaisesti myös pitää tiiviisti huonelämmön sisällä. Heijastustaustalla varustetut kankaat heijastavat sekä lämpöä että auringonvaloa tehokkaasti takaisin ulos ja vähentävät kuumalla ilmalla viilennyksen tarvetta.

Kangaskaihtimia voi avata ylhäältä alas, mutta myös alhaalta ylös, jolloin pitää osittaista näkösuojaa estämättä valon sisäänpääsyä kokonaan. Kangasvekkikaihtimet voi tarvittaessa pestä vedellä ilman, että ne menettävät laskostettua muotoaan. Niitä voi huoletta myös rypistellä käsissä ja ne palautuvat takaisin alkuperäiseen kuosiinsa. Kaihtimet ovat itse asiassa kestävämmät kuin itse ikkuna, kuten seuraavasta kappaleesta selviää. 

Kaihtimet tehdään yleensä aina mittatilaustyönä, joten nyt huhtikuussa on oikea aika olla ajoissa hereillä asian suhteen, että kaihtimet ehtivät valmistua ajoissa. Paljon muuta ei sitten tarvitsekaan tehdä, sillä liikkeestä saa pakettipalveluna kaiken mittaamisesta asennukseen. Meidän mökkimme kun kuitenkin sijaitsee sen verran sivussa, niin päätimme, että saamme kaihtimet asennettua kyllä itsekin näppärästi. No emme saaneet. Tai saimme, mutta emme näppärästi. Itse asennus ei sinällään olisi ollut vaikeaa, mutta saunatupamme ikkunan karmit eivät olleet riittävän syvät kiinnikkeille. Tällaiseen emme osanneet kiinnittää huomiota. (Tämänkin takia ammattilainen on aina hyvä pyytää paikalle jo suunnitteluvaiheessa.) Ratkaisimme ongelman lisäämällä pienen palan listaa karmien ylä ja alapäähän, johon kaihtimen pidikkeet sai ruuvattua kiinni. Tämä ratkaisi ongelman muuten hyvin, paitsi että hajotimme tuuletusikkunan lasin. Kunnon särö on nyt muistuttamassa siitä, että ihan kaikkea ei kannata yrittää tehdä itse. Tilaa lisälistalle oli todella vähän ja vaikka naulamme oli pienen pieni, niin listaa kiinni naulatessa naula teki lasiin kunnon railon. Karmien koko kannattaa siis huomioida kiinnitystä suunniteltaessa. 

Jari sanoi, ettei se ole mökki eikä mikään, ellei yksi ikkuna ole rikki!
Oveen emme laittaneet kaihtimia lainkaan. Hyttysverho tarjoaa riittävän näkösuojan.

Koska ikkunan karmit eivät olleet riittävän syvät, kangasvekkikaihdin ei pääse uppoamaan täysin karmien sisälle, vaan jää lisälistan vuoksi hieman ulkonevaksi. Tämän vuoksi kaihtimet eivät pääse peittämään ikkuna-alaa ihan reunoja myöden. Onneksi maalla se ei haittaa, sillä ohikulkijoita ja tarvetta varsinaiselle näkösuojalle on todella harvoin. Rako on niin pieni, ettei karhukaan siitä pääse kovin hyvin sisälle kurkkaamaan. Meidän mökin pihassa on naapuri nimittäin kertonut nähneensä karhun. Tämän on todistanut myös jäljet lumessa. Ja nythän on kevät ja karhut pentuineen liikkeellä…Eli ehkä sitten joskus, kun uusimme ikkunan, niin uusimme karmitkin ja upotamme kaihtimen oikeaoppisesti paikoilleen.

Kertonee jotain kaihtimen laadusta, kun ikkunatkin tilataan kaihtimen mukaan eikä toisin päin. Ei nimittäin käynyt mielessäkään tilata uutta kaihdinta. Näistä en luovu! Vahva suositus!

Kaihtimet valmistetaan Suomessa. 

Kaihtimet saatu bloginäkyvyyttä vastaan.

Lue lisää mökkiprojektista !