Yhteistyssä Rautanet Padasjoki & Maanrakennus Mikko Tiensuu Oy

Terassin hinnasta saatu alennusta näkyvyyttä vastaan

Kirjoitan tätä blogia mökillä upouudella terassilla köllötellen. Mökkimme rannassa ei ole aikaisemmin ole ollut mitään tasaista. Nyt sitä on niin paljon, että voisin järjestää vaikka lavatanssit. Olo on epätodellisen onnellinen. Niinkin yksinkertainen asia kuin terassi, oli jyrkälle rinnetontillemme valtavan iso juttu monella tapaa. Se tulisi hallitsemaan maisemaa ja nostamaan mökkielämän sujuvuuden aivan uudelle tasolle. 

Hyvin nopeasti oli selvää, että haastavaan maastoon tehtävän terassin suunnitteluun kaivattiin ammattilaista. Oli yläterassia, alaterassia ja niin paljon portaita, joiden kaltevuuksille sekä kaiteille oli olemassa omat säännöksensä. Palkkasimme mökkiprojektimme työnjohtajan Kivisen Teemun huolehtimaan tälläkin kertaa kaikesta. Se oli paras päätös ikinä. 

Todella laadukasta lautaa!
Timpurit lähettivät kuvia, kun en itse päässyt joka vaihdetta seuraamaan! Oli niin mahtavaa saada näitä kuvia!
Kiljuin ääneen kun näin nämä kuvat!

Omissa piirroksissani olin sijoittanut paljun terassin toiselle puolelle ja unohtanut, että tällöinhän kamiina tulisi aivan keskelle pihaa. Teemu piirsi paljun täydelliseen kohtaan metsän laitaan ja osasi huomioida sen sijoituksessa ideaalin kulkureitin saunasta ja ottaa sijoituksessa huomioon sen, minne ja miten paljun poistovedet valuisivat. Palju suunniteltiin upotettavaksi terassiin osittain. 

Tontti haastoi projektia sen verran, että alaterassille oli mahdollista saada leveyttä vain kolme metriä, mikä oli siinä ja siinä mahtuisiko siihen hyvin ruokapöytä tuoleineen. Rappuset yläterassilta eivät kuitenkaan saaneet olla enää yhtään jyrkemmät, joten tällä suunnitelmalla luottavaisina mentiin. Teemu myös laski tarvittavan puutavaran määrän ruuveineen ja rimapuineen. Halusin rimapuut pihasaunan perustuksiin ja terassin reunoille. Mahdollisesti rimapuista voisi myös rakentaa sermejä näkösuojiksi saunalle ja paljulle naapuriin. Ammattilaisen kynästä kaikki oli hetkessä täydellistä, paperilla. Toteutus olikin sitten eri juttu. 

Koronan ja sodan puutavaran saatavuudelle ja hinnalle asettamat haasteet hirvittivät. Apua löytyi kuitenkin Padasjoelta, jonka Rautanet-myymälän huikeat yrittäjät halusivat osallistua terassitalkoisiin. Eikä aikaakaan, kun mökin pihaan kurvasi pakettiauto perässään kärryllinen mitä upeinta ruskeaa kestopuuta pitkässä 4,20 metrin mitassa. Taivas se näytti ja tuoksui hyvältä! Enpä olisi ikinä ennen uskonut, että olisin näin innoissani kasasta lautaa. Ja millaisia ihmisiä onkaan olemassa.

Toimituksen kruunasivat vielä kauniit rautakaupan puutarhan kesäkukat ja Keinuhongan tilan aivan parhaat myslit. Rautanet Padasjoen yrittäjät pitävät myös Keinuhongan upeaa tilaa Auttoisten kylällä, jossa söin btw. elämäni parhaan pizzan! Vahva suositus pistäytyä!

Tällainen pienen paikkakunnan asiakaslähtöinen kohtaava ja välittävä palvelu oli sellaista, jota en tiennyt enää olevan olemassakaan. Enkä voinut taas kerran olla miettimättä sitä, ettei tämäkään olisi ollut mahdollista, ellen olisi aikoinaan valinnut avautua homeettoman hometaloni oikeustaistelusta. Kun puupino kohosi tontilla ylväänä, tunsin itseni lottovoittajaksi. Itkuhan siinä tuli, kun pojat olivat kuorman saaneet purettua.

Tämä on ensimmäinen itse ottamani kuva terassista kansilautoineen. Olin kuvanottohetkellä aivan sokissa onnesta.

Saatavilla ollut puu oli urallista ja kokoa 28×145 eli jes, hieman ns. normaalia leveämpää. Seuraavaksi alkoi kova pohdinta siitä, että terassilautojen urat ylös vai alaspäin. Asia jakoi tasaisesti mielipiteitä. Toisten mielestä urat olivat kauniit ja ansaitsivat päästä näkyville. Ne myös poistivat terassin liukkautta sateella. Toisten mielestä ne taas keräsivät niin paljon roskaa, että terassin siistinä pito olisi päättymätön työmaa. Mukavuudenhaluisena päädyin valitsemaan sileän puolen päällepäin. 

Olimme varanneet jo edellisenä vuonna paikalliset timpurit tekemään terassin. Vaikka Jari olisi varmasti osannutkin terassin nikkaroida, tuntui turvalliselta voida luottaa se ammattilaisten käsiin, jolloin parisuhde säästyisi turhilta koetuksilta ja terassi valmistuisi varmasti halutussa aikataulussa. Näin sitä ei myöskään tarvitsisi purkaa ja rakentaa heti parin kesän jälkeen uudelleen, jos olisimmekin huomanneet, ettemme olisi osanneet ajatella ihan kaikkea kuten ammattilainen. Tämä terassi kun ei kuitenkaan ollut mikään ihan helpoin mahdollinen tasamaan tekele. 

Kaiteisiin sai kätevästi kiinnitettyä juhannuskoivut

Kevät on yleensä työmiehille kiireistä aikaa mökkitonteilla, joten heidät kannattaa varata hyvissä ajoin hommiin. Olin tyytyväinen itseeni, että olin osannut ajatella asiaa jo edellisenä syksynä. Tuntui aivan kuin olisi ollut Huvila ja Huussi -ohjelmassa, kun sain vain esittää toiveeni ja ajaa kaupunkiin odottamaan lopputulosta. Teemu oli suunnitellut kaiken niin perusteellisesti, että eipä toiveita paljoa edes jäänyt esittää. Kapeista terassilautojen väleistä muistutin, koska olin kuullut kauhujuttuja siitä, miten puut kuivuessaan vetäytyivät jättäen jälkeensä aivan liian isot raot, joihin tippuivat lusikat ja tuolien jalat. Timpurinkynä lautojen välien mittana on kuulemma aivan liian paksu, joten sitä ei saisi käyttää.

Terassin pohjatyöt oli tehty valmiiksi samalla kun pihasaunan perustuksetkin, joten nyt vuorossa oli enää rungon ja kansilautojen nikkarointi. Kun näin terassin rungon kehikot ensimmäisen kerran, tajusin vasta terassin valtavan koon. Se löi aivan ällikällä. En voinut käsittää, että tulisimme todella pääsemään saunasta kuivin jaloin paljuun ja järveen. Saunomisemme ilman terassia oli jo ehtinyt naarmuttaa saunan lattiaa melkoisesti jaloissa kulkeutuvien kivien vuoksi. 

Rimapuut pihasaunan perustuksissa on niin mageet!

Ehdimme piipahtaa mökillä timpureiden työtauolla siten, että pääsimme näkemään ja kokemaan terassin ilman kaiteita. Se oli ensimmäinen kerta, kun näin terassin kansilautoineen. Menin niin tiloihin, etten edes somettanut terassista mitään ensimmäisenä iltana. Halusin pitää sen vain itselläni. Se oli euforinen kokemus. Kävelin ympäri terassia ja hoin, ettei tämä voinut olla totta. Toivoin, että Aki näkisi tämän sieltä jostakin. Hänelle oli ollut villiä jo haaveilla lasiovesta vanhalle saunalle, joka toisi auringonlaskut lauteille. Nyt mökillä oli maisemasaunan lisäksi aivan överi terassi, jossa voisin loikoilla ja kirjoittaa esimerkiksi kirjaani hänestä. Tunsin, että pakahduin. Tämä ei voinut olla totta. Tämä oli hienoin terassi ever! 

Rungon lisäksi kaiteet terassille tehtiin niin sanotusta vihreästä kestopuusta, joka käsittelemme aikanaan ruskealla tai mustalla puuöljyllä. Teemun takataskusta löytyi harmaata köyttä, jolla päätettiin keventää niiden ulkoasua. Kaiteiden köyden harmaa oli sattumalta aivan paljun harmaan väristä! Nyt on ensi kevääseen asti aikaa miettiä, haluammeko kaiteista mustat kuin pihasauna vai ruskeat kuin muu terassi. 

Kiinnitin valosarjan kaadetun koivun runkoon, joka nojasi kaiteisiin. Kätevää näin ensi hätään!
Nämä rimapuut on ihan valtavan kauniit! Koira mahtuu silti tuolta välistä könyämään terassin alle!
Timpurit olivat lyhentäneet pyytämättä paljun rappuset sopivan kokoisiksi ja kiinnittäneet ne ruuveilla terassiin. En olisi ikinä itse tajunnut pyytää moista. Mahtavaa palvelua!
Pelkäsin ensin, että kaiteet pilaisivat maisemaa, mutta eivät haittaa yhtään!
Nyt kelpaa kirjoitella kirjaa terassilla

Laki edellytti terassille kaiteita vain osalle matkaa, mutta timpurit olivat tehneet niitä sitten kuitenkin hieman reippaammin. Alkusokin jälkeen kaiteet ovat osoittautuneet erittäin tarpeelliseksi. Niissä voi kuvata pyyhkeet, ottaa tukea vesiä saunaan kannettaessa ja niiden päälle voi laskea kynttilät ja skumppalasit. Juhannuksena koivut sai kätevästi tuettua kaiteisiin, ja syksyllä ripustin valosarjat kaiteisiin kiinnitettyihin puunrunkoihin. Arvostin muutenkin näiden työtä pelkäämättömien timpureiden oma-aloitteisuutta ja sitä, että he ajattelivat puolestani, eivätkä vain menneet sieltä mistä aita on matalin. He olivat pyytämättä tehneet terassille askelmia, jotka lisäsivät huomattavasti käyttömukavuutta ja terassin toimivuutta. Alaterassille piirretyt portaat he siirsivät huomattavasti järkevämpään kohtaan. Nämä ovat juuri niitä asioita, joita me emme itse olisi osanneet välttämättä ajatella. Tällaisesta välittyi tunne, että asiakkaasta välitettiin aidosti. 

Palju by Rexener
REXENER SILENCE paljun yksi sivu jäi terassin ”ulkopuolelle” näin. Muurlan Kantaja prgift by SUVIMARJAN LIFESTYLEPUOTI
Kaiteet eivät pilanneet maisemaa lauteilta, se oli aivan turha pelko!

Ensimmäisenä vuonna terassia ei vielä tarvitse käsitellä. Ensi kesänä edessä on terassin pintakäsittelyt, joista päivittelen sitten aikanaan lisää. Ideana on kuitenkin käsitellä ruskeat terassipuut värittömällä puuöljyllä, ja vihreät osat värillisellä, todennäköisesti ruskealla Valtin terassiöljyllä, jolla saa vihreän laudan ruskeammaksi. Väriero on näin loppukesästä kuitenkin jo yllättävänkin pieni. Auringon vaikutus helteisenä kesänä terassiin on suuri, joten voi hyvin olla, että ensi kesänä saammekin vetää ruskealla terassiöljyllä koko terden. Siihen saakka, me nautimme.

Ota seurantaan Facessa Keinuhongan tila ja Maanrakennus Mikko Tiensuu

Palju by Rexener

Kurkkaa myös SUVIMARJAN LIFESTYLEPUOTI

Lue lisää NewSaunan pihasaunasta tästä linkistä!