Kaupallinen yhteistyö @newsauna

Uusi pihasaunamme saapui juhannusviikolla ja lämpeni jo laskeutumispäivänsä iltana. 

Odotettu maanantai 21.6.2021 oli epätodellinen euforinen päivä, jonka elin enemmän hetkessä kuin nuoruuden. Tuona mökkielämämme totaalisesti mullistavana aamuna, en vielä täysin uskonut, että sauna oikeasti saapuisi. Kuljetusfirma ei ollut soittanut tarkempaa aikataulua aiemmin sovitusta ja olin aika varma, että jokin mutka tai muutos vielä tulisi. Aamukahvit lensivät suusta, kun saunan musta julkisivu lipui yhtäkkiä kuorma-auton lavalta näkyviin. Huusin vanhan saunan katolla remppailevaa äitiäni kuin lapsi leikkipuistossa nähdessään jäätelöauton. Äiti, äiti, äitiiiiii se tuli!!! Se on täällä!

Tarjosin kuljettajalle skumppaa ja taisin kutsua hänet saunomaankin. Hän tosin kieltäytyi kohteliaasti molemmista.

Aikaisintaankin olin odottanut toimitusta vasta parin tunnin päähän. Epäusko taisteli tajunnan kanssa, kun säntäsin saunaa vastaan. Tämä oli syöksysynnytys, johon mies ei ehtisi ajoissa paikalle. Nyt ei kuitenkaan voinut pidätellä, Jari voisi katsoa h-hetken videolta. (Kuten itse asiassa tekin. Videot toimituksesta löytyvät Instagram-tilini Pihasauna-kohokohdasta.) Jyrkän mökkitien päällä sauna oli majesteettinen ja ylväs. Loputtomista ikkunoista peilasivat männyt ja Simpson-pilvinen taivas. Täydellistä. Kaikki oli täydellistä. Sääkin oli täydellinen. 

Hyvästi kunttapiha ja tervetuloa sepeli. Nooh, toivotaan että luonto puskee nopeasti läpi sieltä missä ei suojakangasta ole.
Yllättävänkin mittavat maatyöt olivat vihdoin takana ja perustuksen valmiina saunan saapua!
Sauna toimitetaan raskaalla kuljetusajoneuvolla, jonka paino on noin 30 000 kiloa rakennuksen kanssa.
Ajoneuvossa olevan nosturin kantokyky on noin 8m metriä nosturin keskipisteestä rakennuksen keskipisteeseen. Nosturi sijaitsee ajoneuvon hytin takana.

Kun kiipesin mökkitien päälle koskettamaan saunaa, huiputin oman Everestini. Massiivipuupinnan ensisilitys oli miltei pyhä hetki. Fiilis oli kuin lottovoitto, hovioikeuden voitto ja jouluaatto yhdessä. Se oli kuin nousuhumala, mikä tosin saattoi johtua heti aamutuimaan poksautetusta skumpasta ja todella myös olla nousuhumala. 

Tässä hetkessä rakastin jopa minut oikeuteen haastanutta hometaloni ostajaa, jota ilman en koskaan olisi saanut aikaiseksi perustaa blogia. Ilman blogia taas ei olisi tätä yhteistyötä. Karmalla ja Karpolla oli kekkerit!

Tätä CLT-elementistä valmistettua New Saunan pilottisaunaa, ei luonnollisesti ollut mahdollista päästä näkemään etukäteen. Ostimme siis niin sanotusti sian säkissä, mutta luottamus laatuun kannatti. Siitä ei olisi epäilystäkään. Sen tiesin heti jo edes katsomatta sisälle.

Kuljettaja käyttäytyi kuin tämä olisi täysin normaali tilanne ja mittaili katseellaan maastoa. Minulle kaikki tapahtui hidastetussa filmissä. Tätä hetkeä olin odottanut aktiivisesti vuoden ja passiivisesti kaksikymmentä vuotta. Siinä se nyt oli. Sainko minä oikeasti tämän aikaan? Uskalsinko sanoa unelmani ääneen ja toteutuiko se todella? Kaikkien elämäni tappioiden jälkeen? Siinä hetkessä rakastin jopa minut oikeuteen haastanutta hometaloni ostajaa, jota ilman en koskaan olisi saanut aikaiseksi perustaa blogia. Ilman blogia taas ei olisi tätä yhteistyötä. Karmalla ja Karpolla oli kekkerit. 

Pihasaunan ulkopinta on kertaalleen pohjakäsitelty Teknoksen puunsuoja-aineella, sävyllä musta.

Tässä hetkessä kiitin kärsimyksiäni, jotka ovat pakottaneet luoviksi. Vastapuolen lakimieshän käytti saunaa perusteena aloittaa perintä ennen tuomion lainvoimaisuutta. Miettikää, että hän todella kirjoitti Vaasan hovioikeudelle kirjeen, jossa ilmaisi huolensa pihasaunasuunnitelmastani. Vaasan hovioikeudessa lainoppineet käyttivät työaikaansa perehtyen pihasaunaani. Vau. Jotenkin siistiä. Ajatuksena heillä ilmeisesti oli pelko siitä, että ellei ulosmittausta aloitettaisi heti, hukkaisin omaisuuteni pihasaunaan. Ihan kun en olisi jo hukannut omaisuuttani taiston kohteena olevaan taloon? Taloni ostaja, blogissani enemmän toisaalla seikkaileva Samu-setä, sai kotimme hyvään hintaan, vaati siihen silti vielä uusia ulkoseiniä ja kattoa sekä tämän kaiken lisäksi hän yritti viedä pihasaunankin minulta. Se sai minut rakastamaan saunaa vieläkin enemmän. Tämä äitini tontilla sijaitseva uusi pihasaunamme, on asia, jota hän ei voi minulta vielä, vaikka perisi minua loppu työikäni. Ja olen toki imarreltu, että vastapuoli seuraa blogistani muitakin osioita kuin vain Hometalo-kategoriaa. Siellä puolella tosiaan homefarssista lisää, nyt palataan mökille! 

Uusi tie painui pelättyä vähemmän, kun konkari peruutti epäröimättä saunan kanssa alas mökkipihaan raskaalla kuljetusajoneuvolla, jonka paino oli noin 30 000 kiloa. Mitä taituruutta. Hetkessä sauna olikin jo valmiina paikalleen nostoa varten. Kiepsautus liinojen varassa ympäri ja lasku taitavasti pilariharkkojen päälle. Silmissäni satoi konfetteja. Tarjosin kuljettajalle skumppaa ja taisin kutsua hänet saunomaankin. Hän kieltäytyi kohteliaasti molemmista. Apua miten korkealla sauna tuntui olevan vanhaan verrattain. Tajusin olevani aivan liian lyhyt ottamaan siitä kuvia samantasoisesti. Yksi pilariharkko ei tuntunut yltävän koskettamaan saunan pohjaa, mutta en ajatellut sitä tuossa kohtaa enempää. Varmasti se siitä asettuisi. 

Minulle vakuuteltiin, ettei hätä ole tämän näköinen tai homeen hajuinen, mutta mitä luulette, rauhoittiko rossipohjan riittävä teoreettinen tuulettuvuus mieltä?

Maisema muuttui hetkessä hurmaavan vieraaksi. Onneksi valitsimme tilata saunan ulkopuolelta (kertaalleen) valmiiksi käsiteltynä. En olisi jaksanut aloittaa heti maalaamaan myöskään saunaa, jonka olimme lisäksi tilanneet kokonaan valmiiksi käsiteltynä. New Saunalta kerrotaan, että löylyhuoneen sisäseiniä käsitellään aika monesti tehtaalla juuri sen vuoksi, että lauteet ja kiuas on asennettu paikoilleen. Lauteet voidaan myös käsitellä tehtaalla valmiiksi Tikkurilan Supi laudevahalla, kuten meidän tapauksessamme oli tehty. Näin ollen harjakaislöylyistä meidät erotti enää vain pesemättömät kiuaskivet, jotka muuten nekin kuuluivat mukaan pakettitoimitukseen. Olipa lauteilla valmiina laadukas laudeliinakin. Täydellistä palvelua. 

Saunatupaa ei käsitelty valmiiksi, vaan tässä kohtaa meidän tulisi kääriä hiat. Saunatupa oli valtavan kaunis. Lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat ovat niin isot, ettei maiseman sisälle tuloa voinut käsittää. Olo oli kuin akvaariossa, hyvällä tapaa. Tuuletusikkunan kohdalla mietin hetken, olisiko se toiminut sittenkin paremmin vaakasuunnassa, jolloin ehjää seinäpintaa olisi jäänyt enemmän sisutettavaksi. Pystysuora tuuletusikkuna kuitenkin todisti tarpeellisuutensa nopeasti, kun ovi lukkiutui avainten jäädessä sisäpuolelle. Siitä nimittäin kipusi todella kätevästi sisälle. (Toki tämä kävi mielessä sitten myös myöhemmin saunatuvassa yöpyessä, kun pihalta kuului outoja ääniä. Mutta helteiden mentyähän sitä nukkuu onneksi ikkuna kiinni.)

Ensimmäiset löylyt

Saunan lämpökäsitelty mäntylattia tuoksui huumaavalle. Kiukaan ensilämmityksestä nousevat maalihöyryt sen sijaan oikeasti huumasivat. Hemmetti. Joskus kannattaisi lukea ohjeet etukäteen. Olin keskittynyt pesemään kiuaskiviä ja etsimään huolella niistä sydämenmuotoiset yksilöt päällimmäisiksi. Tiedostamatta jäi, että bränikkä puukiuas tulee aina esilämmittää ensin tyhjänä suojamaalien pois palamiseksi. 

Olin keskittynyt pesemään kiuaskiviä ja etsimään huolella niistä sydämenmuotoiset yksilöt päällimmäisiksi.

Kaipaisin ohjekirjoihin yleisesti neuvoja myös siitä, miten tulee toimia silloin, jos lukee ohjekirjaa liian myöhään. Ohjeissa ei lue, että ”jos olet lisännyt kivet jo ensimmäisiin löylyihin ja saunonut höyryissä, tulee sinun poistaa kivet ja soittaa myrkytystietokeskukseen tms.” En siis tiennyt, voisiko maalit polttaa huoletta pois kivien kanssa, mutta tähän vaihtoehtoon kuitenkin päädyin. Ensimmäiset löylyt heitettiin saunan ulkopuolelta. Tapa se tämäkin korkata pihasauna. 

SYDÄMENMUOTOISET KIUASKIVET
Löylyhuoneen sisäseiniä käsitellään monesti jo tehtaalla valmiiksi sen vuoksi, että lauteet ja kiuas on asennettu paikoilleen. Meille pintakäsittelyt on tehty 2-kertaan mustalla Tikkurilan Supi saunasuojalla ja lauteet 2-kertaan mustalla Tikkurilan laudevahalla.
Lämpökäsiteltyä lattiaa ei tarvitse käsitellä – muutaman vuoden kuluttua lämpökäsitellyn puun voi käsitellä ja esimerkiksi sävyttää kun alkuperäinen väri on haalistunut. Kiukaan eteen tulee aina kipinäsuoja ja kiukaan ympärille Harvian omat suojaseinät. Nämä mahdollistavat kiukaan asentamisen lähelle hirsiseinää eikä seinään tarvitse laittaa erillisiä palosuojalevyjä vaan hirsi näkyy kauniisti kiukaan takaa. Kiuas asennetaan kiuasalustan päälle. 
Meidän valintamme oli New Saunan peruspakettiin kuuluva Harvia 20 Pro Es kiuas, jossa vesisäiliö 20l on kiukaan edessä. 

Ensimmäisistä löylyistä, jotka pääsimme nauttimaan ihan saunan sisäpuolella, en paljoa edes muista. Niin epätodellista se oli. Ylälauteella istui korkealla. Sielunmaisemani avautui isosta maisemaikkunasta täydellisenä, mutta alkuun oudosta kulmasta. Leveällä, lähes takaseinään ulottuvalla keskilauteella istuessa maisema asettui tutuksi. Hetken mietin, olisiko kestävä CLT-elementti voinut mahdollistaa vieläkin isomman ikkunan myös saunaan, mutta ehkä saunatuvan kaltaisessa akvaariossa saunominen ei olisi kovin käytännöllistä. Etenkään silloin kun mökillä on vieraita. Emme tosiaan tilanneet ikkunoihin tummennuksia, mikä olisi ollut kyllä mahdollista. 

ENSIN AJATTELIN, ETTÄ VANHA VIHREÄ VESIÄMPÄRI ON HIRVEÄ, MUTTA SE SAA OLLA SAUNAN JOTAIN VANHAA.
PUUKORI LÖYTYI KESÄLLÄ KUOPION TORILTA.

Erona aiempaan mökkisaunakokemukseen tällä kertaa en istunut kyyryssä peläten hämähäkkejä. Toki ymmärrän, että uuteenkin saunaan voi tulla hämähäkkejä, mutta ymmärtänette pointin. Kuusilankkulauteet eivät tuntuneet liian kuumilta kovissakaan löylyissä. Pihkaa ei tarttunut pyllyyn. Maisemaikkunasta pystyi vahtimaan lapsia järvessä. Löylyissä oli helppo hengittää. Sieltä ei halunnut pois.

Tein tea tree jalkakuorinnan ja kasvonaamion. Lauteilla mahtui makaamaan. Lutrasin itseeni laittoman paljon tuparilahjana lauteilta löytynyttä saunahunajaa. Tällainen itsensä hemmottelu ei tullut mieleenkään vanhassa ahtaassa saunassa. Viihtyvyys on nostettu aivan uudelle tasolle, jonka kaiken potentiaalinen hyödyntäminen vaatii vielä totuttelua. 

Tätä blogia kirjoittaessa aloin etsiä oheen kuvia saunan lauteista. Tajusin, ettei niitä juuri ole tullut otettua. Mustassa näkyy helposti lika ja lauteet pitäisi pestä ennen tyylikkäiden kuvien ottamista. Käytännössä lika ei haittaa, sillä päätin heti alkuun, että sauna on ensisijaisesti käyttöä varten, ei somekuvia, mutta rehellisesti todettakoon, että musta väri on haastava. Se on todella näyttävä ja tyylikäs, mutta armoton paljastaessaan jokaisen irronneen hiuksen ja hiekanmurun.

Jaloissa saunaan (ennen terassin valmistumista) kulkeutuva sora teki nopeasti pintanaarmut upouuteen lattiaan, vaikka kuinka saunaan astui vesiämpärin kautta. En seonnut myöskään siitä, kun lapset heittivät löylyvesiä suoraan ikkunaan ja liiskasivat paarmoja milloin minnekin. Tämä olisi mökkisauna ja mökkielämä saisi näkyä. Sauna on käyttötavara, jonka kulutuksen jäljet vain kruunaavat. Toki hankin lattialle saunamaton pahimpia naarmuja estämään ja ohjeistin lapsia yrittämään edes tähdätä kiukaalle, mutta tajusin jo varhaisessa vaiheessa tulevani hulluksi, jos yrittäisin suojella saunaa elämältä. Jarille sen sijaan oli vaikeampi olla suopea, kun hän taklasi karismaattisella kiekkoilijan kehollaan lauteiden kaiteen uuteen viistokulmaan jo ennen ensimmäisiä löylyjä. 

Piinaavat pintakäsittelyt

Saunatuvan pintakäsittelyt aloitimme hetimmiten. Pinkki maalarinteippi pääsi näyttämään, oliko se miltei kahdenkympin hintansa arvoinen. Ja olihan se. Maalarinteipeissäkin on siis oikeasti eroja. Lattia sävytettiin Osmo Colorin värillisellä öljyvahalla nro 3040, kuultava valkoinen, jonka sävy on todella kaunis. Se taittaa sopivasti pois keltaisuutta, mutta puunsyyt näkyvät yhä lävitse ja käsittely jopa korostaa puun luonnollista kuviointia. Öljyvaha suojaa lattiaa antaen puun kuitenkin yhä hengittää. Katto ja seinät maalattiin Uulan Ilona kuultomaalilla, joka sävytettiin Teknoksen sävyllä 3036. Kiitos näistä hyvistä vinkkauksista kuuluu Modernisti Kodikas -bloggaaja Kerttu Pylvänäiselle, jota ilman olisin oikeasti ollut hermoromahduksen partaalla.

Miten ihmeessä kukaan voisi maalata koko ajan niin tasaisesti, ettei mitään liitoskohtia tai laikkuja syntyisi? Miksi maalipurkkeja myydään vapaasti ja luodaan kuvaa, että tähän pystyy kuka tahansa? 

Sävyt olivat täydellisiä valintoja, mutta vielä parempi valinta olisi ollut tilata saunatupakin valmiiksi käsiteltynä. Jo paikoillaan olevan takan takaa seiniä oli nimittäin erittäin haastava maalata, eikä siitä todellakaan tullut tasaista. Lattian öljyvahaukseen onnistuimme myös saamaan epätasaisuuksia eivätkä ne edes ole sillä puolella, jonka annoimme tyttäreni maalata. Turhautuminen täydellisyyden kynnyksellä kiukutti. Miten ihmeessä kukaan voisi maalata koko ajan niin tasaisesti, ettei mitään liitoskohtia tai laikkuja syntyisi? Miksi maalipurkkeja myydään vapaasti ja luodaan kuvaa, että tähän pystyy kuka tahansa? 

KATTO MAALATTU. VÄRIERO ON SELKEÄ VERRATTUNA VIELÄ KÄSITTELEMÄTTÖMIIN SEINIIN, JOTKA OVAT KELTAISEMMAT.
KATOSTA TULI KAIKISTA TASAISIN, VAIKKA VISSIIN OLISI PITÄNYT MAALATA PUU KERRALLAAN, EIKÄ NÄIN MEIDÄN TYYLILLÄ 😀
ONNISTUIN SAAMAAN MUUTAMAT LAIKUT AIKAAN MYÖS SEINIIN, KUN MUUTIN MAALIN MÄÄRÄÄ JA ALOIN LOTRATA RUNSAAMMIN. EN TAJUA MIKÄ MIELENHÄIRIÖ SE OLI. TULI VAIN OLO, ETTÄ MAALIA TARVITSEE RUNSAAMMIN, MUTTA EIHÄN TEKNIIKKAA KANNATA TOSIAAN VAIHTAA KESKEN KAIKEN. MUUTEN SÄVY ON TODELLA KAUNIS. TÄYTYY VAIN LAITTAA LÄISKÄN KOHDAN KOHDALLE JOKU HYLLY 🙂
ANSAITTU TAUKO

Liikkeessä meille oltiin sanottu, ettei upouusi lattia vaatisi pohjamaalia, mutta olisikohan sellainen pitänyt sittenkin laittaa. Taas löysin itseni lukemasta ohjeita jälkijunassa. Yleisin syy laikkuihin ilmeisesti on liian vähäinen maalin käyttö tai maalattavan pinnan likaisuus. Apua, olisiko lattia pitänyt pestä ihan kunnolla, vaikka se olikin aivan uusi? Me vain pyyhimme sen kevyesti. Ei pesusta varmasti haittaa ainakaan olisi ollut. Myös vallitseva ilmankosteus vaikuttaa lopputulokseen. Kesä 2021 oli todella kuuma, joten ehkä silläkin oli jotain vaikutusta.

Käyttämämme maalin ohjeen mukaan pienien kulumien, hankaumien ja naarmujen korjaus onnistuu ko. tuotteella paikallisesti, mutta epätasaisesta maalauslopputuloksesta ei mainita mitään. Ilmeisesti tasausmaalausta voisi tehdä ilman hiontaa ja koko lattian uudelleen käsittelyä, mutta mitä jos epätasaisuudet näin ollen vain vahvistuvat eivätkä tasaannu? Jarin teoria on, että silmä tottuu muutamassa viikossa. Katsotaan sitten jossain kohtaa, jos jaksetaan hioa ja käsitellä lattia uudelleen. Tai jos vain mahdollista, niin laitamme ammattilaisen asialle. Se säästää ainakin omaa psyykeä ja parisuhdetta.

Sisustus vie onneksi huomiota epätasaisesta lattiasta. Roudasimme väliaikaiseksi ratkaisuksi saunatupaan vanhat hetekat, mutta itse asiassa ne ovat niin mahtavat, että ne taitavat saada jäädä. Näin isoin osa lattian pinta-alasta jää sänkyjen alle piiloon. Tai sitten tupaan voi vaan ostaa ison maton. Joskin maton käytössäkin on pimeäkellastuminen haasteena. Etenkin käytettäessä valkoisia öljyjä, jolloin kontrasti maton ulkopuolella olleen valkoisen pinnan ja maton alla kellastuneen pinnan välillä voi olla huomattava. Pimeäkellastuminen kuitenkin vähenee öljyvahapinnan vanhetessa ja kellastunut pinta palautuu lähes ennalleen päivänvalossa. 

Kaksi ikivanhaa hetekaa on täydellinen mökkimajoitus!

CLT materiaalina

Terveellinen ja trendikäs CLT (cross laminated timber) ristiinlaminoitu massiivipuu tehdään liimaamalla (ympäristöystävällisellä ja formaldehyditömällä) polyuretaaniliimalla päällekkäin ja ristikkäin puulevykerroksia. Näin sillä on erinomaiset rakenteelliset lujuusominaisuudet, se on ilmatiivis ja painumaton. CLT mahdollistaa rakennuksiin muun muassa juuri isot ikkunat painumattoman rakenteensa ansiosta. Liimaustekniikka takaa elementin hengittävyyden, eikä liima muodosta kalvoa puumateriaalin väleihin. Reunaliimatussa pinnassa ei ole myöskään rakoja, minkä ansiosta levy käy sellaisenaan lämmöneristeeksi. Lisäeristeitä ja höyrysulkuja ei tarvita. 

HEINÄKUUSSA SAUNA OLI SAANUT JO KAIHTIMET BY KAIHDINMAAILMA JA ULKOVALOT
OVEEN EMME LAITTANEET LAINKAAN KAIHDINTA. PELKKÄ HYTTYSSUOJA RIITTÄÄ.

CLT-elementissä tapahtuu myös normaalia puun elämistä, ja pieniä halkeamia voi syntyä puun kuivuessa rajusti lämpötilan vaikutuksesta. Helteet olivat huomattavissa etenkin saunatuvan lattiassa, johon ilmaantui aika isojakin rakoja lattialautojen väleihin. Näitä halkeamia, ja ehkä rakojakin, voisi halutessaan täyttää ja silottaa maalinvalmistajien suosituksen mukaisella puulle tarkoitetulla massalla ennen uusintamaalausta, mutta en usko, että rupeamme moiseen. Tärkeintä on tieto siitä, että muutokset eivät kuitenkaan uhkaa rakenteellista lujuutta. Teknisiltä ominaisuuksiltaan CLT haastaa jopa betonin ja teräksen (kantavuudeltaan se yltää teräksen tasolle ja painoltaan se on betonia kevyempää – ja ekologisempaa). 

Suuri sisustushuijaus

En ollut miettinyt saunatuvan sisustusta juuri lainkaan etukäteen. Moni pitää minua sisustusihmisenä, mutta paljastetaan se nyt; en todellakaan ole sellainen. Olen vahvasti virtausten vietävissä. Kadehdin esimerkiksi ystävääni Suvi Penttilää siinä, että hänellä on ollut aina vahva oma tyyli, jolle hän on pysynyt uskollisena jo ainakin kaksikymmentä vuotta sisustustrendien vaihtuessa. Tuossa ajassa itse olen seilannut maalaisromantiikasta skandinaaviseen-tyyliin, joka nyt viimeisimpänä on saanut vaikutteita – yllätys yllätys – bohosta. Todella persoonallista. 

Olen satsannut aikoinaan paljonkin ajattomaan designiin, mutta eihän se mitään erityistä tyylitajua vaadi, jos ostaa Vepsäläiseltä String-hyllyn ja latoo siihen Design Lettersin mukeja?

ONNEKSI TÄMÄ MAISEMA EI JUURI SISUSTUSTA KAIPAA

Olen satsannut aikoinaan paljonkin ajattomaan designiin, mutta eihän se mitään erityistä tyylitajua vaadi, jos ostaa Vepsäläiseltä String-hyllyn ja latoo siihen Design Lettersin mukeja? Toj vaaterekki töröttää kerrostaloasuntoni eteisessä Latva-lattianaulakon vieressä muistuttamasta ajasta, jolloin oli varaa satsata sisustukseen. Makuahan se ei silti vaatinut, vaan rahaa. Ja sitä ei kiitos hullun hometaiston enää ole. Nyt sisustus vaatisi kekseliäisyyttä ja persoonallisuutta. Tuloksena tästä saunatupaamme seiniä koristaa K-Raudan ruusukultainen peili ja Ikean NORDRANA-kangaslokerikko. Toimivaa, muttei varsinaisesti anna aihetta luovuudella leveilyyn.

No mutta on minulla sentäs jotain persoonallista ja tunnearvokasta. Nimittäin saunaan löysin mummuni vanhat nostalgiset retronaulakot pyyhkeille jostakin 60-luvulta. Meillä kun on saunaan oma kulku, niin pyyhkeet pitää sijoittaa saunaan. Toisaalta ne ovat näin ollen aina ihanan lämpimät kääriytyä. (Naulakoista kuvaa tulossa jossakin vaiheessa.)

OMG – huopapalat hukassa!? Whaaat?!

Kun projektipäällikkömme saapui tarkastamaan saunatoimitusta, mainitsin siitä yhdestä harkosta, joka ei yltänyt koskettamaan saunan pohjaa. Rakoa tarkastellessamme hän totesi huopapalojen puuttuvan perustusten päältä. Ööö… siis puhummeko nyt siitä bitumihuovasta, joka estää kosteudennousun rakenteisiin? Kyllä, juuri niin. Kappas, riskirakenne siis. Vitsi oli niin ilmeinen, ettei se jaksanut edes naurattaaa. Perustusten tekijät olettivat saunatoimittajan laittavan huopapalat vasta saunaa asemoidessa paikoilleen, ja saunatoimittaja taas oletti perustusten olevan täysin valmiit saunan laskeutua. Minä taas join tuolloin skumppaa hyvällä omallatunnolla ulkoistettuani kaiken.

Minulle vakuuteltiin, ettei hätä ole tämän näköinen tai homeen hajuinen, mutta mitä luulette, rauhoittiko rossipohjan riittävä teoreettinen tuulettuvuus mieltä? No ei rauhoittanut. Ja niin työnjohtajamme taitavasti tunkkasi saunan uudelleen ilmaan ja tunki bitumit paikoilleen jälkijunassa. Taas kerran mahtavaa palvelua ja hysteriani hillintää.

TUNKKI, IHME VEHJE. NOSTI SAUNAN TUOSTA VAAN!
BITUMIHUOPA PAIKOILLAAN

Kaikkea ei voi osata ajatella etukäteen, vaikka kuinka hyvin varautuisi. Esimerkiksi tajusin kyllä tilata putkitukset sähkökaapeleille tehtaalta valmiina, mutta en sitä, että sijoittamalla sähköpääkeskuksen saunan takaseinälle, vaatisi valmiin porauksen käyttö arvokkaat lämpökaapelit. Keskus olisi siis kannattanut sijoittaa saunatuvan takaseinään. Sähkärimme suositteli vetämään johdot tässä tapauksessa pintavetoina. Ongelmaksi muodostui oikeastaan vasta se, että pintavedot tehtiin alkuun valkoisilla kaapeleilla, joita ehdin säikähtää. Ne olivat onneksi helppo vaihtaa mustiin. Nyt on rauha tämänkin asian kanssa, vaikka teimmekin tappiota yhden turhan lisäporausmaksun verran, joka jäi nyt hyödyntämättä. 

VALKOINEN SÄHKÖKAAPELI
MUSTAKSI VAIHDETTU KAAPELI EI EROTU ENÄÄ LAINKAAN NIIN HÄIRITSEVÄSTI.

Paljon kysytyt kustannukset

Koska perinteinen työnteko ei ole minulle tällä hetkellä kovin kannattavaa, on upeaa, että some tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa unelmia toisin. Tässä toteutuu elämän kiehtova paradoksi siitä, että kun vedetään tarpeeksi ahtaalle, synnyttää se uudenlaisia väyliä unelmiin. Kun toimeentuloa uhataan massiivisesti siten, ettet voi asiaan mitenkään itse vaikuttaa, tuntuu vähintäänkin reilulta, että lotossa voi voittaa lottoamattakin. Tämän projektin ovat mahdollistaneet pitkälle kaupalliset yhteistyöt, jotka siis tarkoittavat tässä tapauksessa sitä, että olen saanut tuotteiden hinnoista huomattavat alennukset. Yritykset saavat tänä päivänä paljon yhteistyötarjouksia, eikä sopimuksen syntyminen ole itsestäänselvyys. Yhteistyökumppanini ovat arvostaneet heille tarjoamaani näkyvyyttä ja tarinaa. Tämä on tuntunut hyvältä ja monella tapaa arvokkaalta, jopa lohduttavalta kaiken muun keskellä. Oman blogini ja someni lisäksi tuotan yrityksille referenssiartikkeleita ja asiakasreportaaseja eli työtä on todellakin riittänyt. Pelkkien kuvien ottaminen, läpikäyminen ja käsittely on aikaa vievää hommaa, laadukkaan tekstin tuottamisesta puhumattakaan. 

Toki tästä on silti jäänyt ihan rahalla maksettavaakin, mutta onneksi en ole tämän projektin ainoa osakas. Monet kumppanit ovat myös tarjonneet joustavasti mahdollisuuden osamaksuun. Ulosottohan vie tällä hetkellä palkastani 940 euroa nettona kuukausittain, vaikka hometuomio ei ole vielä edes lainvoimainen. Se on suunnilleen saman verran mitä maksan lisäksi veroja ja vuokraa. Olen ihme kyllä pystynyt maksamaan tämän, eli Samu-sedänkään ei tarvitse olla huolissaan saatavistaan, vaikka mökille kohta ilmaantuu jopa palju. Se ei ole häneltä pois. Ja jos oikeus voittaa hovissa, niin parhaimmillaan saan ulosmitatut rahani takaisin. Siihen en tosin jaksa tässä kyseenalaisessa oikeusvaltiossamme millään uskoa, mutta jo pelkkä ajatus on hirvittävän hauska. 

TÄMÄ TUNNE!!!
ZEBRA-KAKSOISKAHTIMET LÖYTYIVÄT KAIHDINMAAILMASTA
TÄYDELLINEN ONNI

Olen saanut paljon kysymyksiä kustannuksista. Niihin kannattaa varautua aina yläkanttiin. Mehän aloitimme tekemällä mökille ensinnäkin tien (noin 2000 euroa), jota jouduttiin traktoreiden ja kuorma-autojen jäljiltä paikkailemaan kaiken kaikkiaan kolme kertaa. Ylimääräiset sorakuormat paukuttivat perustusten budjettia ja hintaa maatöille vanhan saunan siirtoineen ja terassipohjine kaikkineen tuli noin 10 000 euroa. Lisäksi vanhan saunan käyttötarkoituksen muutos ja siirto tontin toiselle laidalle vaati omat rakennusluvat. Uuden saunan rakennusluvat maksoivat n. 500 €. Saunatuvan pintakäsittelyaineet kustansivat muutaman satasen. Tämän lisäksi tulevat sähkötöiden ja työnjohtajan kustannukset, joita vielä odottelemme. Ja sitten tietysti terassi.

Puutavara on nyt kallista, kiitos koronan, joten harkitsemme vakaasti terassin teon jättämistä ensi kevääseen. Upea kotimainen käsityönä valmistettu Rexener-lasikuitupalju saapuu loppukesästä/alkusyksystä näin ollen jo ennen terassia, mutta syväys onnistuu kuulemma hyvin tässäkin järjestyksessä. Palju-valinnasta on tulossa kokonaan oma postauksensa, kuten myös Kaihdinmaailman Zebra-kaksoiskaihtimista, jotka valitsimme saunatupaan. Nämä molemmat toteutetaan kaupallisena yhteistyönä. Joskus sitten ehkä vielä kaivo ja laituri… ja onpa mökille vedetty valmiiksi jo valokuitukaapelikin. Ehkä joskus vielä voisimme muuttaa asumaan sinne!

CLT Sauna16:sta ei ole vielä valmistunutta esittelyä tai hinnoittelua New Saunan sivuilla, sillä tuotantoa haastaa muun muassa nykyinen puuelementtipula. CLT-Sauna16 tulee olemaan kuitenkin hieman arvokkaampi kuin samankokoinen lamellihirsi-sauna, jonka arvo on 23 400 €. Jos kiinnostuit, niin laitahan rohkeasti New Saunalle viestiä ja kysy lisää! Olen saanut heiltä ensiluokkaista palvelua ja ensiluokkaisen modernin pihasaunan, jota voin lämpimästi suositella kaikille! 

Lue tästä linkistä, mistä ajatus tähän projektiin lähti!

Tästä linkistä löytyy blogiteksti My Kind Of Sauna, jossa kerrotaan saunasta yksityiskohtaisemmin.

Marraskuussa mökillä ensimmäistä kertaa koskaan! Nyt tarkenee!